Lykketoft vil diskutere Forsvarets ageren i bogsag

Forsvaret burde have reageret langt før mod Thomas Rathsacks omstridte bog. Sagen bør drøftes af forsvarsforligspartierne, mener Mogens Lykketoft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Thomas Rathsack orienterede forsvaret for mange måneder siden om sin bog, "Jæger - i krig med eliten", burde forsvaret forlængst have ordnet sagen, så fortrolige oplysninger var luget ud.

Derfor bør sagen drøftes mellem partierne bag forsvarsforliget og forsvarsminister Søren Gade (V).

Det siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, til fogedrettens afvisning af et forbud mod bogen.

- Man må undre sig over, at forsvaret ikke har grebet dette anderledes tidligt an i forhold til at få en forhandling for at få fjernet de passager, som de mener, der er sikkerhedsproblemer knyttet til. Det har kendt til projektet meget, meget længe, og forfatteren er meget positiv overfor forsvarets indsats, siger han.

Mogens Lykketoft vil hverken kommentere, om forløbet anfægter hans tillid til forsvarschef Tim Sloth Jørgensen, eller Politikens beslutning om at trykke bogen før fogedrettens afgørelse.

- Det har jeg ikke haft nogen mening om frem til nu. Jeg kunne ikke vurdere - som Politiken mente, de kunne - om der var sikkerhedsproblemer for soldaterne, siger han.

Han mener, at sagen måske skaber problemer for Danmarks samarbejde med USA, Storbritannien og Canada i Helmand-provinsen i Afghanistan, skønt meget er beskrevet i andre bøger i USA og Storbritannien.

Mogens Lykketoft ser gerne en ordning som i Storbritannien, hvor Forsvarsministeriet før trykning tjekker bøger med mulige følsomme forsvarshemmeligheder.

- Det ville være en måde at undgå enhver konflikt på. Forsvarsministeren bør drøfte med forligspartierne, hvordan man undgår sådan en sag en anden gang, siger han.

/ritzau/