Lykketoft valgt som ny S-formand

Med 441 stemmer mod 10 vandt Mogens Lykketoft en klokkeklar sejr over sin modkandidat, Bo Rohde, da han sent lørdag eftermiddag blev valgt til ny formand for Socialdemokraterne på partiets kongres i Odense. Socialdemokraternes to sandheder

Sicialdemokraternes nye formand, Mogens Lykketoft. Foto: Bent Midstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

25 stemmesedler var blanke og tre ugyldige.

Bo Rohde skulle have haft over en fjerdedel af de i alt 479 stemmer for at have udløst en urafstemning blandt samtlige socialdemokratiske partimedlemmer.

Lykketoft afløser Poul Nyrup Rasmussen, som væltede Svend Auken i 1992.

Trods vished om sejr var frygten blandt Lykketoft og hans støtter, at et alt for stort stemmetab skulle underminere den nye formands autoritet - i

partiet, i folketingsgruppen og over for vælgerne. Med blanke stemmesedler udtrykte kun 25 delegerede ud over Rohdes 10 stemmer deres protest mod valget af Lykketoft.

Hele affæren løb af stabelen med den afgåede formand, Poul Nyrup Rasmussens, udtrykte velsignelse. Uden

at udtrykke den mindste bitterhed over at være tvunget fra magten i partiet, sagde Nyrup Rasmussen:

- Jo mere jeg har tænkt, jo mere er jeg overbevist om, at vi gør det rigtige i dag. Det rigtige for jer og det rigtige for mig. Mine ambitioner er opfyldt - sådan lige nu, sagde han.

Lykketoft slog i sin kandidattale på, at nu skal Socialdemokratiet samles og tale med én stemme. De menige partisoldater skal inddrages mere i politikmageriet, og alle fløje i folketingsgruppen skal tilgodeses.

Han understregede også, at "jeg ikke stiller op for at holde en stol varm i en vanskelig overgangstid".

- Det er et samlet hold, der skal tegne det nye billede af socialdemokraterne, så danskerne igen vil betro os ledelsen af dette land. Derfor må jeg insistere på ægte holdspil i vores folketingsgruppe. Derfor skal vi have en ledelse, som der fra alle sider er respekt og tillid til, sagde Lykketoft.

Forinden havde en stribe indignerede delegerede kritiseret Lykketoft og hans nye allierede i folketingsgruppen for at have undermineret Nyrup Rasmussen og for at skade partiets politiske slagkraft med indbyrdes splittelse. Ligeså fik folketingsgruppen et fur af græsrødderne for at undergrave partidemokratiet.

Flere delegerede skældte ud over at være blevet snydt for et reelt valg, da folketingsgruppen så hurtigt at bakkede enstemmigt op om Lykketoft og dermed i realiteten afskar andre, kvalificerede kandidater fra at stille op.

/ritzau/berl.