Lykketoft ærgerlig over skattesagskommission

Vi kunne med stor sandsynlighed have undgået Skattesagskommissionen, vurderer folketingsformand Mogens Lykketoft (S). Han lægger op til en ny undersøgelsesmetode.

»En masse rapporter, som koster frygtelig mange penge og ikke fører til noget som helst« – det vil folketingsformand Mogens Lykketoft forsøge at gøre op med. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at Skattesagskommissionen kommer til at indskrive sig i rækken af omfattende kulegravninger, som i eftertiden vil blive opfattet som overflødig.

Således lyder vurderingen fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), efter at de foreløbige lækkede dokumenter og udsagn fra hovedaktørerne tyder på, at Skattesagskommissionens arbejde til mindst 23 mio. kr. hverken vil få retlige eller arbejdsmæssige konsekvenser for de oprindeligt hovedmistænkte i sagen. For små to uger siden afgav den såkaldte Blekingegade-kommission sin rapport, som ligeledes lægger op til at blive uden konsekvenser.

»Vi kan lære, at vi skal foretage en endnu mere nøgtern og præcis afgrænsning af, hvad vi vil have undersøgt, hvis vi ikke skal ende med en masse rapporter, som koster frygtelig mange penge og ikke fører til noget som helst. Skattesagskommissionen er en af dem, hvor andre end mig har sagt, at vi måske godt kunne have undgået den,« siger Lykketoft.

Han kalder også den godt ni år lange undersøgelseskommission af Farum-sagen til en pris på ca. 61 mio. kr. for »fuldstændig politisk uinteressant«, fordi alle væsentlige indgreb var iværksat, mange år før rapporten lå klar i 2012.

Skattesagskommissionen har gennemgået over 5.000 siders dokumenter og afhørt 45 vidner. Hver gang et vidne er blevet afhørt, har der været tre jurakyndige, to sekretærer og op til 19 advokater til stede. Kommissionen blev nedsat, efter at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) kom under mistanke for at have påvirket Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtefællen Stephen Kinnocks skattesag. Var parret i 2010 taget i skattesnyd, kunne det med stor sandsynlighed have ødelagt Thornings bane mod Statsministeriet.

Hurtigere og billigere undersøgelser

Afhøringerne har dog vist, at især topembedsmændene Peter Loft fra Skatteministeriet og Erling Andersen fra daværende Skat København havde aktive roller i sagen. Kunne man blot have indkaldt de to til en høring i stedet?

»Ja, det var en mulighed. Og måske kunne man bare have indkaldt Troels Lund Poulsen,« vurderer Mogens Lykketoft.

Lykketofts eget parti, Socialdemokraterne, var udslagsgivende for, at kommissionen blev nedsat, og på spørgsmålet, om det var en fejl, svarer folketingsformanden:

»Ikke nødvendigvis. Vi havde jo netop ikke andre muligheder, hvis vi ville have sagen belyst,« siger Lykketoft.

Folketingets Præsidium arbejder for tiden på en ny undersøgelsesmetode, hvor Folketinget efter norsk forbillede vil kunne indkalde ministre og reelt også embedsmænd til høringer. Fordelen vil være, at mange undersøgelser kan gennemføres langt hurtigere og billigere; udfordringen er især embedsmændenes retssikkerhed. Lykketoft oplyser, at præsidiet formentlig vil præsentere Folketinget for et forslag til den nye undersøgelsesmetode efter sommerferien.

I skattesagen har aktørerne fået tilsendt kommissionens udkast til en rapport, som de har mulighed for at kommentere, inden den endelige betænkning ventes i efteråret. Det er på den baggrund, at flere hovedaktører det seneste døgn i grove træk har frikendt sig selv. Man skal altså holde sig for øje, at kommissionen stadig kan ændre i konklusionen, og at Folketinget også skal forholde sig til resultatet. Baseret på det foreløbige udkast kan man udlede, at der bl.a. kan komme kritik af den tidligere departementschef Peter Loft for at have bragt sig for tæt på Thornings sag, kritik af flere embedsmænd for at have vildledt Folketingets Ombudsmand og kritik for at have udvekslet private rygter om Stephen Kinnock.

Ingen beviser for armvridning mod Skat København

Men samlet set vurderer Skattesagskommissionen, at der ikke er fundet beviser på, at toppen af Skatteministeriet har vredet armen rundt på Skat København for at gennemtvinge en bestemt afgørelse i Thornings sag. Og kommissionen lægger ikke op til retlige eller disciplinære sager. Den tidligere spindoktor Peter Arnfeldt lader til helt at blive renset for mistanke om at have lækket Thornings skattesag til dagbladet BT.

Troels Lund Poulsen har nu også læst udkastet om sig selv:

»De to anklager, der var rejst imod mig – at jeg skulle have forsøgt at påvirke afgørelsen eller lave den om – dér er jeg pure frifundet. Jeg føler mig renset,« siger Troels Lund Poulsen, som i dag er folketingsmedlem for Venstre.

Der er dog ifølge Berlingskes oplysninger lagt op til, at kommissionen vil fremhæve, at Lund Poulsen ikke fortalte kommissionen hele sandheden om, hvor tæt han i 2010 blev orienteret af departementschef Peter Loft om sagen.

»Det er ikke nogen nyhed, at der er forskellige opfattelser af, hvad Peter Loft orienterede mig om. Der er alle mulige mellemregninger, men kommissionen slår fuldstændig fast, at de to meget alvorlige anklager mod mig ikke har noget på sig,« siger Troels Lund Poulsen.

Forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fremhæver, at sagen er endnu et eksempel på, at særligt embedsapparatet går »lige til grænsen«.»Med de brudstykker, der er kommet frem, kan man også vende det om og sige, at kommissionen ikke blåstempler de involveredes adfærd. De er bare ikke gået så meget over stregen, at der skal tages retlige skridt,« siger Roger Buch – der dog er åben over for Lykketofts idé om parlamentariske høringer:

»Det er en god idé at se i øjnene, at disse undersøgelser er styret af politiske logikker. I stedet for at bruge tocifrede millionbeløb bør vi se på billigere og hurtigere metoder, hvor det også bliver mere tydeligt, at det handler om, hvorvidt nogen kan gøres politisk ansvarlig,« siger Roger Buch.