Lykkeforsker: Politik kan højst skabe rammerne

Det giver god mening, at Folketinget vil diskutere danskernes lykke, mener professor. Men der er ingen garanti for, at vi rent faktisk bliver lykkeligere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke længere tilstrækkeligt at måle et lands udvikling ud fra klassiske, økonomiske målestokke, og derfor giver det god mening, at politikerne efter sommerferien vil diskutere, hvordan man kan stille konkrete mål for at forbedre danskernes lykke.

Det vurderer professor fra Roskilde Universitet Bent Greve, der blandt andet har forsket i lykke.

- Livet er ikke kun økonomi og penge. De fleste mennesker har brug for noget, der handler om andet end penge - for eksempel sociale relationer, og det at have et godt liv sammen med andre mennesker, siger han.

I dag er det som oftest landenes bruttonationalprodukt (BNP), der bliver brugt til at give en indikation af landets tilstand, men det tal giver langt fra hele billedet.

- BNP afspejler kun et mål. Det er selvfølgelig et væsentligt mål, fordi det er noget, der er sammenligneligt på tværs af lande, men det fortæller ikke hele historien om, hvordan vi har det som mennesker, siger Bent Greve.

Det er Enhedslisten, der ifølge Kristeligt Dagblad har taget initiativ til at kickstarte debatten om danskernes lykke i Folketinget. Partiet fremsætter ifølge avisen efter sommerferien et forslag om at indføre et nationalt lykkeindeks.

Ifølge Bent Greve er der dog ingen garanti for, at danskerne rent faktisk bliver et lykkeligere folk af politikernes målsætninger.

- De kan kun opstille rammebetingelserne. Politikernes opgave er at finde ud af, hvilke ændringer der kan hjælpe til at gøre os mere lykkelige, men så må folk selv tage ansvar for, at de lever det liv, de gerne vil leve, siger han.

Undersøgelser viser, at det er vigtigt for danskerne at kunne føle sig trygge på gaden om aftenen, at man kan kombinere familie- og arbejdsliv, og at man har et job.