Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Livet er bare dejligt,« lyder det fra en mand i ternede badeshorts, der trasker gennem vandet efter dagens første svømmetur.
Vi smiler og nikker. Smilebåndene bliver i det hele taget varmet godt op fra morgenstunden. For der er ikke andet end smil og godmorgenhilsner fra de små grupper af folk, der klokken halv otte tager dagens første dyp i vandet på Sønderstrand i Skagen.
Et par er lige kommet op efter et par baner frem og tilbage. De tørrer Kattegat af sig og lader ansigtet hvile mod solen, der allerede står stærkt på himlen.
»Det er en kickstarter om morgenen. Hele kroppen vågner. Det er simpelthen skønt,« lyder det fra Jette Jacobsen, der sammen med sin mand, Børge Tanderup, er på ferie i Skagen. Det har de været mange gange, siden de for 40 år siden for første gang tog turen op til spidsen af Danmark.
»Nu er der mange store både og dyre biler i Skagen. Hvad betyder penge for det at være lykkelig?« spørger vi.
»Jamen, vi har da også en Rolls Royce her,« griner Jette og peger over på damecyklen et par meter fra hende.
»Jeg tror ikke, at du bliver lykkelig af penge,« siger Børge.
»Nej, lykken skal komme indefra. Den kommer af sig selv, hvis vi er heldige. Det er ikke noget, vi jagter, og vi har jo lykken. For mig er det at kunne stå op hver dag og have det godt. Og så er mine børnebørn livets dessert,« supplerer Jette.
Vi skal finde ud af, om danskerne på de store både har samme holdning. At lykken ikke kan købes for penge.
Kærlighed er vigtigere end penge
På havnen i Skagen ligger de hvide motorbåde som kæmper ved siden af de ældre sejlbåde af træ. Vi søger over mod et ægtepar, der sidder i skyggen af en grøn parasol om bord på en af kæmperne. Det er ellers svært at finde danskere blandt de utallige svenske og norske flag.
Parret er ikke meget for at komme i avisen, men henviser os til nabobåden.
»Hans! Berlingske er på jagt efter lykken, har du tid og lyst til at tale med dem?« råber manden over til Hans Sørensen, som nyder vejret fra soldækket af sin motorbåd sammen med sin hustru.
Et udefinerbart svar bliver sendt tilbage, og herren kigger ud over rælingen til os.
»Kom bare op. Hans vil gerne.«Vi hopper om bord og skræver over de ældres motorbåd for at komme hen til Hans’ og familien Sørensens hvide skude, der ligger og skvulper.
Hans og Wencke Sørensen er fra Aabenraa og har pigerne Malene på 15 år og Mia på 12 år. De kastede anker i går, og planen er, at de bliver her frem til søndag.
»Den ældste er jo lidt lun på ham dér Christopher, som kommer og spiller, så den koncert skal hun selvfølgelig have lov til at tage til,« forklarer Hans.
Familien betyder det hele for Hans og Wenckes lykke. Det er fundamentet og omdrejningspunktet i deres tilværelse.
»Det vigtigste er, at fundamentet er i orden – ellers så er lykken falsk. Det bliver en camouflage. Lykke og kærlighed kan du ikke købe for penge,« siger han.
»Penge gør os i hvert fald ikke lykkelige,« understreger Wencke tydeligt, og Hans supplerer.
»Slet ikke. Fundamentet er det vigtigste, og det kan penge ikke bygge op. Så kan det godt være, at penge selvfølgelig giver flere muligheder, men man kan ikke købe lykke – for lykken er kærlighed og de nære relationer,« siger han.
Det var netop tabet af en nær relation, som gjorde, at familien i 2006 besluttede sig for at investere i »det flydende sommerhus«, som Hans kalder det. Ironisk, da han selv sælger boliger til daglig.»Hvad fik jer til at købe en båd?«Wencke rømmer sig.
»Egentlig havde vi gået med tanken i lang tid, men der skulle faktisk en familietragedie til, før vi gjorde alvor af det.«
Hun er tydeligt berørt af mindet.
»Jeg mistede et familiemedlem til kræft, og tabet mindede os alle om, at vi kun har ét liv at leve i. Hans’ store drøm var at købe en båd og sejle. Den drøm ville vi gerne leve ud. Tingene bliver sat i et helt nyt perspektiv, når man prøver at miste nogen, man har kær, så derfor besluttede vi os for, at vi ikke måtte sidde fast i rutinerne og i stedet skulle leve livet, mens vi har det – få mest ud af det,« fortæller hun.
Siden har familien haft mange spontane ekskursioner til søs. En tur, der er planlagt til det nordlige Tyskland, kan sagtens ende i Skagen – det er deres tilstedeværelse tydeligvis beviset på.
Pludselig kommer døtrene hjem, begge med poser fra Vero Moda i hænderne.
»Var det på tilbud?« råber Hans ned til dem.
»... Næ!« lyder svaret nedefra.
»Typisk,« siger Wencke og griner.
Mia kommer op og sætter sig sammen med os på soldækket.
»Det er vigtigt for os, at vores børn lærer, at man skal arbejde for at få lov til at nyde,« fortæller Hans.
Trygheden skal udfordres
Fotografen rejser sig og får lokket Hans og Mia ud på den mindre gummibåd for at tage et par billeder.
Imens de suser rundt i havnen, forklarer Wencke, hvorfor vind i sejlene gør familien så glad. På havet samles familien nemlig på en helt anden måde, end den gør i den hektiske hverdag.
»Det er en god måde at aktivere hele familien på, og det giver en helt anden form for sammenhold at sejle. Pigernes veninder spørger tit om, hvordan de dog kan holde ud at tilbringe flere uger på en båd med os, men det er en ganske særlig stemning og frihed hele familien opnår, når vi sejler,« fortæller hun.
Alle i familien nyder, når folk samles i havnemiljøet. De mange sejlere kommer hinanden ved på en helt anden måde, end når man gemmer sig bag ligusterhækkene derhjemme.
»Det handler også om at udfordre trygheden og de faste rammer, vi lever i til hverdag. Stabiliteten skal sættes på prøve, for ellers udvikler man sig ikke som menneske, og det er også en del af lykken,« forklarer Wencke Sørensen.
Da gummibåden igen er tøjret fast, kravler vi tilbage på fast grund. Det er tid til at finde Peugeoten igen.
Vi har læst os til, at Ringkøbing er kåret som Europas lykkeligste by. Er der virkelig noget om det?