Lydfil giver ikke lækagesagen ny runde

Københavns Politi har besluttet, at der ikke er grundlag for at genoptage lækagesagen på baggrund af tilsendt lydfil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Politi har undersøgt et anonymt tilsendt USB-stick indeholdende en lydfil, som er en telefonsamtale mellem journalist Rasmus Tantholdt fra TV2 og daværende journalist på DR, Nils Giversen.

Telefonsamtalen er blevet omtalt om værende den, der beviser, at forhenværende forsvarsminister Søren Gades daværende spindoktor Jacob Winther er kilden til fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters udsendelse til Irak - den såkaldte lækage-sag

Men politiets undersøgelser fører ikke til en genoptagelse af straffesagen mod spindoktor Jakob Winther, der tidligere har været sigtet i sagen, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet belyser den gengivne samtale ikke beslutningsprocessen og ansvarsfordelingen i forbindelse med videregivelsen, og vil altså ikke gå videre med sagen

- Det er således Københavns Politis opfattelse, at der ikke er grundlag for at søge behandlingen af straffesagen genoptaget, herunder søge at rejse tiltale mod en eller flere personer, siger advokaturchef Dorit Borgaard.

Politiet mener dog, at lydfilen med samtalen er ægte nok.

- Det er Københavns Politis vurdering, at den offentliggjorte lydfil er en ægte og umanipuleret gengivelse af en samtale mellem journalist Nils Giversen og journalist Rasmus Tantholdt. Ud fra en overordnet vurdering af samtalens forløb er det Københavns Politis opfattelse, at der er tale om en samtale i fortrolighed, og at oplysningerne om det mulige ophav til videregivelsen til Tantholdt af oplysninger om udsendelsen af jægerkorpset til Irak således ikke blev givet med henblik på udbredelse i en videre kreds, endsige offentliggørelse, siger advokaturchef Dorit Borgaard, Advokaturen for personfarlig kriminalitet, Københavns Politi.

Den 29. juni 2011 besluttede Statsadvokaten for København og Bornholm at afslutte efterforskningen i den såkaldte lækagesag fra Forsvarsministeriet og opgive sigtelsen mod Jacob Winther for i april 2007 at have videregivet fortrolige oplysninger om planlægningen af jægersoldaters udsendelse til Irak.

I december offentliggjorde Ekstra Bladet uddrag af lydfilen, som skulle være en telefonsamtale mellem journalist Rasmus Tantholdt fra TV2 og daværende journalist på DR, Nils Giversen, hvori Tantholdt omtaler, hvorfra han angiveligt fik oplysningerne, og senere fik politiet tilsendt hele lydfilen, og på den baggrund tog Københavns Politi af egen drift op til overvejelse, om der var grundlag for at søge behandlingen af straffesagen genoptaget.

Højesteret fastslog den 8. februar 2011, at Rasmus Tantholdt og Nils Giversen ikke har pligt til at vidne i sagen, og politiet vurderer, at de nye oplysninger ikke vil rokke ved den afgørelse.