Lutter fest og glæde for klimaet - indtil videre

Op mod 60.000 demonstranter samler sig netop nu på Christiansborg Slotsplads for at marchere videre mod klimatopmødet i Bella Centret. 11 er indtil videre anholdt, men ellers er alt stille og roligt, siger politiet.

Op mod 60.000 demonstranter samler sig netop nu på Christiansborg Slotsplads for at marchere mod Bella Centret. Fold sammen
Læs mere
Foto: mads nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er store demo-dag i København, hvor op mod 60.000 mennesker vil aktionere for et bedre klima.

Bannere, skilte, faner og flag vajer netop nu over Christiansborg Slotsplads, hvor dagens største demonstration arrangeret af over 500 danske og udenlandske NGO’ere har sit udspring. Herfra vil de tusindvis af demonstranter marchere mod Bella Centret, hvor folkemængden vil aflevere atten store skibssejl med klimabudskaber til FNs klimachefsekretær Yvo De Boer.

Politiet fortæller alt er stille og roligt indtil videre.

- Vi holder os afventende. Folk er festlige og glade, og så længe de er det, er vi også, lyder meldingen fra Københavns Politi.

Foreløbigt 11 er blevet anholdt: Fem for overtrædelse af politiloven, typisk præventive anholdelser, fire for lov om euforiserende stoffer og to for våbenloven.

Tusindvis af udenlandske aktivister er også kommet til København for at gå med i demonstrationerne, men for nogen blev det kun til et kort ophold i Danmark. Blandt andet blev to engelske aktivister i formiddag udvist fra Danmark for at have spyttet på betjente. En italiener røg samme vej for overtrædelse af våbenloven.

Aktivister bliver i byen

Flere steder i hovedstaden samles folk for at demonstrere, blandt andet på Højbro Plads hvor netværket Never Trust A Cop har kaldt til antikapitalistisk opvarmningsdemo.

Grafik: Kort over lørdagens demonstrationer i København

Aktivistgruppen proklamerer på sit website, at den vil blive i byen og aktionere ”på alle måder”.

- Du har et valg! Lad din stemme blive hørt – bliv ikke et flokdyr. Bliv i byen. Vælg dit eget rum og din egen protestform. Vi har brug for alle former for aktion for at opnå ægte ændringer, skriver de blandt andet på deres hjemmeside.

Berlingske.dk følger de mange demonstrationer dagen og aftenen igennem.

Læs også: Demo'erne i København minut for minut