Lunt vintervejr giver flere storme

Der er en direkte sammenhæng mellem det lune vintervejr og den voldsomme blæst, der har budt på flere vinterstorme i år.

Det lune vintervejr er en medvirkende årsag til de mange storme, Danmark oplever for tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

De voldsomme storme og blæsevejr, der har pløjet hen over landet flere gange denne vinter, senest torsdag, hænger direkte sammen med den usædvanligt varme vinter, vi har haft indtil videre, hvor juledagene bød på forårslignende temperaturer på over 11 grader. Det fortæller Frank Nielsen, vagthavende meteorolog ved DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.

- Der er en helt naturlig sammenhæng. Det handler om, hvordan den polarfront, som ligger ud over Atlanterhavet, der styrer vejrsystemerne frem mod Skandinavien, ligger placeret deroppe. Når den ligger sådan, at det er koldt på Grønland og Island og varmt sydpå, så drøner lavtrykkene lige ind over Færøerne og de britiske øer frem mod Skandinavien, og engang i mellem kommer de her stormlavtryk lidt tæt på Danmark og giver det her blæsende vejr, fortæller han. 

Og det blæsende vejr er samtidig med til at holde temperaturerne oppe.

- Lige så snart vi har vindene liggende i en sektor fra sydvest og vest og til dels nordvest, så vil vi hele tiden have temperaturer, der er over det normale, siger Frank Nielsen.

Ifølge meteorologen blæser det generelt mindre, når det er koldt, så hvis vi på et tidspunkt i løbet af vinteren får minusgrader i en længere periode, vil det sandsynligvis ikke blive helt så blæsende i vejret.

I slutningen af november betød en voldsom storm blandt andet, at Ærø-færgen gik på grund, mens endnu en storm i midten af december kostede en kvinde i Thy livet i en trafikulykke, da anhængeren på en lastbil blæste omkuld af den kraftige blæst og væltede over i den modsatte kørebane. Torsdag har nordjyderne nogle steder oplevet vindstød af orkanstyrke.