Luksus æder børnefamiliers økonomiske råderum

Danske børnefamilier rejser mere end for ti år siden, og så køber de mange flere computere, Ipads og telefoner. Luksusvarer er blevet nødvendighedsvarer, og det gør, at historisk økonomisk råderum ikke føles så stort, siger forbrugerøkonom.

Det er dyrt at have børn, men børnefamiliernes disponible indkomst er historisk høj. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske børnefamiler har fået væsentligt flere penge mellem hænderne de seneste ti år.

En gennemsnitlig familie bestående af to voksne med børn har nu i gennemsnit 620.000 kr. efter skat om året i såkaldt disponibel indkomst  – en stigning på 180.000 kr. på 10 år. Det viser beregninger fra Danske Bank, som i en ny undersøgelse sætter fokus på danskernes økonomiske tryghed.

»Danske børnefamilier er rigere end de nogensinde har været før. En gennemsnitlig børnefamilie har fået ca. 15.000 kr mere til rådighed om måneden i 2015 end de havde i 2005,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, forbrugerøkonom i Danske Bank.

Beløbet som Familien Danmark har fået mellem hænderne er ikke korigeret for inflation.

Luksus er blevet nødvendig

Når danske børnefamilier siden 2005 har fået 180.000 kroner mere til rådighed om året er det ikke ensbetydende med, at de selv oplever den øgede velstand, mener forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

»Det der var luksus for 30 år siden er ikke luksus i dag. Der er nogle ting, der har rykket sig i takt med, at vi er blevet mere velstående, hvis man dyrker sport tager man nok ikke et par gamle slidte joggingbukser på. Standarden er højere i dag, og ting der før blev opfattet som luksus bliver i dag oplevet som nødvendigt,« siger Ann Lehmann Erichsen.

På to punkter bruger de danske danske børnefamilier væsentligt flere penge i dag end for ti år siden: På ipads, telefoner og computere og så på rejser.

En undersøgelse fra Nordea viser, at børnefamilierne forventer i år forventer at bruge 19.450 kr. på deres sommerferie, der varer 21,3 dage. I gennemsnit vil børnefamilierne 7,8 dage i udlandet. Tal fra Danmarks Statistik viser, at en gennemsnitlig børnefamilie brugte 1455 kroner på  flybiletter om året i 2005. I 2015 var tallet vokset til 3879 kr. Men selvom rejser er en luksusvarer, så opleves det ikke nødvendigvis sådan.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen betegner det forhold, at vi vænner os til de muligheder, som et økonomisk råderum giver os, som »hedonistic adaption«

En højere levestandard gør, at varer, der før var forbundet med luksus, bliver set som almindelige og dermed nødvendige. Det gør, at et øget økonomisk råderum kan føles mindre, fordi man forholder sig til, hvad der er normalt i ens omgivelser.

En børnefamilie har også udgifter i 2017, som de ikke havde i 2007, påpeger Ann Lehmmann Erichsen. Det er især smartphones til familiens yngste, Ipads til skoletasken og computere på børneværelset, som er blevet en nødvendighed indendfor de sidste par år.

»Vi opfatter det ikke som luksus, at vi udstyrer vores 9-årige og vores 11-årige med hver sin smartphone, for det er bare almindeligt. Det har alle de andre, og vi tilpasser os til det samfund vi lever i, og nu lever vi i et velfærdssamfund, og mange forældre oplever det som nødvendigt med computer, telefon og Ipad, hvis børnene skal klare sig i skolen, det var det ikke for ti år siden,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Børnefamilierne er utrygge

Hvordan børnefamilierne selv oplever deres økonomiske situation i dag i forhold til for ti år siden, er der ikke lavet nogle undersøgelser af. Men børnefamilierne i Danske Banks undersøgelse er den gruppe, der er mest utrygge ved deres økonomiske situation.

Det hænger sammen med, at familierne er i en fase, hvor de etablerer sig på boligmarkedet, men måske ikke føler sig helt sikre på, at de har fået ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet endnu, mener forbruger økonom Louise Aggerstrøm Hansen.