Lukningstruet pulje reddet: 200 millioner på vej til de fødende

Finanslovsaftalen indeholder et væsentligt beløb til det løft af kvaliteten på fødeafdelingerne, som regeringen ellers ville skære væk.

Efter en hård fødsel kommer der nu alligevel penge til at løfte kvaliteten på fødeafdelingerne Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fødende kan alligevel se frem til forbedringer, som bl.a. skal være med til at forbedre sikkerheden på sygehusene, når nye danskere skal bringes til verden.

I den finanslovsaftale, der netop er indgået, er der afsat et beløb på i alt 200 mio. over de kommende fire år til et løft af kvaliteten på landets fødeafdelinger.

Regeringen havde ellers lagt op til at sløjfe en særlig pulje til forbedringer på fødeafdelinger, som SR-regeringen havde afsat. Dét førte til en voldsom kritik fra mange sider, og nu er pengene altså dukket op på ny i aftalen, efter at bl.a. Dansk Folkeparti og De Konservative har presset på for at droppe den planlagte besparelse på dette område.

I Jordemoderforeningen er der stor begejstring over aftalen.

»Det er fantastisk. Det vil betyde, at der vil kunne ydes en mere fokuseret indsats i forhold til sikkerheden omkring den enkelte fødsel. Der vil være tilstedeværelse og ro til at følge kvinden gennem fødselsforløbet,« siger formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.

Jordemødrene har således berettet om, hvordan stor travlhed har betydet, at de alt for hyppigt må fravige en grundregel om, at der skal være en jordemoder til hver fødende, fra det øjeblik hun kommer ind ad døren, til hun forlader fødeafdelingen igen.

Med de ekstra ressourcer, der nu lægges op til at tilføre fødeafdelingerne, vil det på ny være muligt at efterleve den regel, forudser Lillian Bondo.

Kravet om mere personale er kommet på dagsordenen, efter at nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at fødslen skal sættes i gang, når graviditeten har varet mere end 41 uger. Det skete på baggrund af, at der blev konstateret en øget forekomst af komplikationer for mor og barn efter uge 42.

Tiltaget har medført, at det i dag er 20 til 30 procent af alle fødsler, der sættes i gang, mod tidligere cirka 12 procent. Udviklingen har øget behovet for overvågning af kvinderne undervejs som følge af risikoen for overstimulation af livmoderen.

Skepsissen overfor ønsket om at øge bevillingerne til fødeafdelingerne er bl.a. gået på, at det kun er i hovedstadsområdet, at fødselstallet er stigende, mens det stagnerer eller falder i det øvrige land.