Lukkede kirker kan blive revet ned

De københavnske kirker, der står foran en lukning, ender muligvis som murbrokker. Men inden det kommer så vidt, skal det undersøges, om de kan bruges til andre kirkelige formål.

Når 16 af Københavns kirker skal lukkes, kan det ende med, at en del af dem også bliver revet ned, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er den private organisation Kirkefondet, der ejer hovedparten af de udpegede kirker. Og den ønsker ikke at sælge dem til eksempelvis supermarkeder eller diskoteker, siger generalsekretær i Kirkefondet, Morten Skrubbeltrang:

- Kan en kirke ikke længere bruges til et kirkeligt, kulturelt eller andet lødigt formål, er det efter vores mening det bedste og mest respektfulde, at den rives ned, siger han.

Inden det kommer så vidt, vil organisationen dog forsøge at finde andre løsninger.

- Tages en af vores kirker ud af brug, forærer vi den ikke bare væk. Vores klare holdning er, at den skal fortsætte med et kirkeligt formål. Hvis vi sælger den, vil vi betinge os, at den dag, den ikke bruges til dette formål længere, falder kirken tilbage til os igen. Vi sælger ikke til en supermarkedskæde eller et diskotek, så er det bedre at fjerne kirken, uddyber Morten Skrubbeltrang.

Han understreger, at en eventuel nedrivning vil foregå i dialog med Nationalmuseet og Kulturarvsstyrelsen.

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, kan godt forstå, at Kirkefondet overvejer fremtiden for dets kirker.

- Men de tilhører et privat ejerskab, så eventuelt at rive dem ned har jeg ingen mening om. De kirker, som er ejet i folkekirkens regi, tror jeg nok, vi skal få genanvendt til et kirkeligt, socialt eller kulturelt formål, der har en værdighed over sig. Men jeg personligt går ikke ind for, at der skal være supermarked i de kirker, der bliver taget ud af brug, siger han til Kristeligt Dagblad.

BNB