»Luk vinduerne«: Nu starter uvejret - her bliver det værst

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et mørkt og voldsomt regnvejr vil dække Danmark i de kommende dage.

Natten til torsdag regnede det i mange dele af landet med målinger på op til 12 millimeter.

»Der er pænt store vandpytter over primært den centrale og de sydlige dele af Danmark,« lød det i nat fra den vagthavende hos DMI, Mette Wagner.

Og torsdag bliver samme historie. Der vil blive vådt i hele Danmark.

»Husk at lukke vinduerne,« lyder rådet fra Mette Wagner.

Og til de titusindvis af gæster på Roskilde Festival, der torsdag morgen vågner i teltet, er beskeden:

»Gummistøvler og regntøj skal være i nærheden af dem. Det er helt sikkert.

Allerede mandag begyndte DMI at advare om det kraftige og massive regnvejr, der altså ramte landet onsdag aften.

Siden blev de forventede mængder regn og voldsomheden kun opgraderet, ligesom der nu også er risiko for oversvømmelser ved lavtliggende områder og i kældre.

Til BT lød det onsdag aften fra den vagthavende hos DMI, Jesper Eriksen:

»Det er en meget drilsk vejrsituation, hvor det er svært at spå om, hvad nedbørsmængderne bliver, da det kommer i bygeform. Det betyder, at det ikke regner hele tiden, men at det kommer 'on and off'. Lokalt kan der komme nedbør af skybrudsstyrke, og det kan være meget voldsomt,« siger han.

Ved et skybrud falder der mere end 15 millimeter regn på blot 30 minutter. Og det kan ske flere steder i landet. Dog særligt fra torsdag, hvor vejrsituationen ændrer sig.

Uvejret sent onsdag aften kom fra Tyskland og Polen, men det vil ændre sig torsdag på grund af et lavtryk, der ligger over Bornholm. Derfra begynder nedbørssystemerne at komme fra Sverige.

»Så det kommer fra forskellige retninger og med forskellige styrker,« siger Jesper Eriksen.

»Derfor kan det lokalt blive meget store nedbørsmængder, man får. Frem til lørdag kan man nogle steder få 20-50 millimeter, mens man andre steder kan få 1-5 millimeter. Men vi kan endnu ikke sige noget om, hvor i landet det lokalt vil blive værst.«

Natten til torsdag er det ifølge DMI først og fremmest i den sydlige del af landet, der kan komme lokale skybrud.

»I morgen er det i princippet hele landet, der er i risiko for lokale skybrud, men fra i morgen eftermiddag er det primært i den nordvestlige del af landet.«

Fredag forventes at blive den værste dag.

»Der ligger vi stadig tæt på et lavtryk, og det bliver mere længerevarende nedbør og ikke byger 'on and off'. Hvis man spurgte alle danskere, ville de nok synes, at fredag er værst, men helt lokalt kan der være nogen, der oplever de andre dage som værre, fordi nedbøren falder meget voldsomt i bygerne. Men som helhed bliver fredag værst, da der vil komme nedbør stort set hele dagen,« siger Jesper Eriksen og fortsætter:

»De andre dage bliver det lokalt, men man kan blive ramt meget kraftigt, og det kan blive intenst, mens det fredag stort set er hele landet, der får nedbør.«

Hvis man så lige gik og håbede, at regnvejret sluttede fredag, kan man godt tro om igen.

»Lørdag ligger vi fortsat tæt på lavtrykket, så der ser det også sort ud. Der kommer måske lidt stedvise kig til solen, men det bliver ikke meget,« siger den vagthavende meteorolog.

Også søndag vil landet blive ramt af byger.

»Det bliver en smule bedre søndag, men det ser ikke godt ud i weekenden,« siger Jesper Eriksen og slutter:

»I næste uge kommer der nogle lysglimt, men der kommer så også blæst. Så strandvejr kan vi ikke lige få øje på i den nærmeste fremtid.«