Lugter din kollega af alkohol?

Hver fjerde dansker kender en, der har været påvirket af rusmidler i arbejdstiden, viser en rundspørge. Fagforening efterlyser rusmiddelpolitik på arbejdspladserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man, hvis kollegaen lugter lidt af alkohol, eller hvis chefen virker beruset?

Ifølge HK Privat er der ikke nok danskere, der ved, hvad man stiller op, hvis man oplever rusmidler på arbejdspladsen. Helt konkret svarer cirka 40 procent ifølge en undersøgelse blandt mere end 800 af HK Privats læsere, at de enten ikke har en rusmiddelpolitik eller kendskab til en rusmiddelpolitik på deres arbejdsplads - og det sker til trods for, at hver fjerde dansker i undersøgelsen svarer, at de kender en, der har været påvirket af eller taget rusmidler på arbejdet.

June Halvorsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat, mener derfor, at der er behov for mere fokus på at indføre en rusmiddelpolitik på danske arbejdspladser.

»En rusmiddelpolitik gør det nemmere for både leder og medarbejdere. Man kan blandt andet inddrage, hvilke rusmidler der er acceptable og til hvilke arrangementer, hvilke forpligtelser man har, og hvad den anbefalede fremgangsmåde er, hvis man opdager en påvirket kollega,« siger hun.

Arbejdsmiljøkonsulenten påpeger samtidig, at det kan have store konsekvenser, når en medarbejder er påvirket i arbejdstiden.

»Man overvurderer let sine egne evner og kan være til fare for sine omgivelser. Overvurderer man sin fysiske eller psykiske formåen, kan man bringe kollegernes sikkerhed og sundhed i fare,« siger hun.

Selvom en politik for narkotika-, alkohol- og rusmidler ikke nødvendigvis vil løse alle problemer, vil den ifølge June Halvorsen fungere som en rettesnor for, hvad man gør, hvis og når problemerne opstår. Hun opfordrer derfor arbejdspladser til at samarbejde om at lave en rusmiddelpolitik:

»En god start er at få en snak på arbejdspladsen om, hvordan man i fællesskab kan lave sådan en politik. Og er der allerede et samarbejdsorgan, kan politikken eksempelvis laves der.«