Lufthavnsvagterne genoptager arbejdet

Vagtpersonalet i Københavns Lufthavn i Kastrup har i øjeblikket nedlagt arbejdet, og der er ingen meldinger om udvikling i sagen på nuværende tidspunkt. Det forårsager meget lange køer.

 

Lufthavnsvagterne i Københavns Lufthavn i Kastrup nedlagde onsdag arbejdet i flere timer, det oplyser Vagtfunktionærenes Fagforening.

Tidligere på morgen kunne ingen komme igennem security, og der er i øjeblikket meget lange køer, efter en strid mellem en strid udspillede sig mellem vagtpersonalet og Københavns Lufthavn.

Ulla Thygesen, der er faglig sekretær i Vagt- og sikkerhedsfunktionærernes Fagforening, siger til Berlingske, at arbejdsnedlæggelsen drejer sig om 12 fyrede ansatte.

De 12 ansatte er blevet opsagt i slutningen af oktober 2019 på grund af nedgang i arbejdsopgaver.

»I december måned fik jeg en bekræftelse på mail om, at man ansætter et nyt hold til februar, så deres påstand om, at det er arbejdsnedgang, holder jo ikke i retten. Man har fyret folk med meget høje ancienniteter på 20-30 år og smidt dem på porten for at ansætte nye, og det går ikke. De nye er ansat i de stillinger, som de andre kunne have varetaget,« siger Ulla Thygesen.

Pressechef for Københavns Lufthavn, Kenni Leth, oplyser til Berlingske, at der formentlig vil være folk, som misser deres afgange. Københavns Lufthavn anser arbejdsnedlæggelsen for at være overenskomststridig, bekræfter han:

»Jeg kan ikke sige andet, end at det er det, vi vurdere, når det sker på et tidspunkt, hvor der ikke er overenskomstforhandlinger. Vi tager udgangspunkt i reglerne for, hvornår man kan nedlægge arbejdet.«

Lang kø ved Københavns Lufthavn i Kastrup. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Ulla Thygesen fra fagforeningen erkender, at arbejdsnedlæggelsen strengt taget var i strid med overenskomsten.

»Rent objektivt er det jo en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, der foregår, for man må ikke nedlægge arbejdet uden, at det sker gennem en forhandling. Jeg oplever bare ikke, at der har været stor vilje til at imødekomme medarbejderne, når man behandler dem på den her måde,« siger hun.

Lufthavnens pressevagt oplyser, at der nu er ét spor åbent. Jørgen Arendt Jensen er en af de berørte af arbejdsnedlæggelsen. Han venter i øjeblikket i en lang kø i Terminal 2, og meldingen er, at det går »ekstremt langsomt«.

»Tillidsmændene snakker, får vi at vide. Køen bevæger sig en lille smule, se det ud til, men det tager nok et par timer at komme igennem,« siger han.

Kenni Leth oplyser, at der i øjeblikket er en dialog i gang.

»Dels er der møde blandt sikkerhedspersonalet, og dels prøver vi fra ledelsens side at tage en dialog. Der er meget store forsinkelser i øjeblikket. Vi plejer at have et tocifret antal spor åbent, og nu har kun et enkelt spor åbent,« siger han:

»Det er op til flyselskaberne at vurdere, om de flyver. Nogle fly vil kunne vente, mens andre bliver nødt til at lette, fordi de skal nå andre afgange. Derfor forventer vi, at der er nogle, som kommer til at misse deres afgange, og det er vi selvfølgelig meget kede af.«

Er du berørt af arbejdsnedlæggelsen, hører vi gerne fra dig på davh@berlingske.dk

Opdateres...