Lufthavne åbner i seks timer

Opdateret kl. 17.51: Så kan der igen lande og lette fly i Danmark. Dog kun i seks timer i nat. Statens Luftfartsvæsen forventer, at flyselskaberne vil udnytte det fuldt ud.

Lufthavne åbner i seks timer Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden torsdag aften bliver det muligt for fly at lande og lette i Danmark.

Naviair meddeler, at det danske luftrum åbnes delvist i seks timer i nat i tidsrummet 02.00 til klokken 06.00.

Luftrummet deles af en linje fra Mors til Randers. Nord for linjen må der kun flyves over seks kilometers højde, mens der syd for linjen må flyves i alle højder.

Læs også: Flyselskaber løber fra deres ansvar

Det betyder ifølge Naviair, at lufthavnene København, Billund, Roskilde, Århus og Bornholm kan benyttes i tidsrummet.

- Vi har truffet beslutningen om at åbne det danske luftrum på basis af den seneste prognose fra Vulkancenteret i London, hvorfra vi får alle vores oplysninger. På nuværende tidspunkt gælder åbningen fra klokken 02 i nat til og med klokken 08 i morgen tidlig. Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvorvidt åbningen bliver forlænget eller ej, siger Camilla Hegnsborg fra Naviair til berlingske.dk.

Hul i askeskyen

Hos Statens Luftfartsvæsen (SLV) tilføjer de, at åbningen er "uden restriktioner af nogen art". Det betyder, at flyselskaberne kan både lande og lette med passagerer.

- Der er konstateret et hul i askeskyen, og det udnytter vi nu til fulde. Åbningen gælder som sagt først fra om otte timer, men vi forventer, at flyselskaberne vil udnytte åbningen fuldt ud, der altså gælder alle de største danske lufthavne på nær Aalborg Lufthavn, siger Torbjørn Ancker, informationschef hos Statens Luftfartsvæsen.

Din mening: Hvad betyder askeskyen for dig?

Passagerer bedes kontakte flyselskabet

I Københavns Lufthavne er man klar til de rejsende og åbner for check in kl. 22.00.

- Københavns Lufthavn genåbner i tide til, at flyselskaberne kan checke passagerer og bagage ind til de første afgange. Genetablering af det komplette rutenetværk vil tage tid, og passagererne skal derfor kontakte flyselskab eller rejsebureau for mere information, skriver lufthavnen i en pressemeddelelse.

Lufthavnen beder endvidere passagerer kontakte deres flyselskab eller rejsebureau for mere information.

- Opdateres