Luftforurening er farligere end frygtet

Forurening af luften koster årligt 3400 danskere livet. I hele Europa dræber forureningen 600.000 mennesker.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forurening fra biler og kulkraftværker samt ammoniakdampe fra landbruget koster hvert år over 600.000 mennesker i Europa livet.

Det viser en opsigtsvækkende analyse gennemført af forskere fra Center for Energi, Miljø og Sundhed, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I Danmark dør 3400 mennesker om året tidligere, end de ellers ville have gjort, på grund af luftforureningen. Det drejer sig især om ældre, samt yngre med hjertekar- og lungesygdomme.

Landbrug stor synder

Ifølge rapporten er landbruget overraskende den største synder, der bidrager til omkring 40 procent af de følgeudgifter, der stammer fra danske forureningskilder.

Alene i Danmark koster luftforureningen samfundet 28 milliarder kroner om året. Det kommer bag på forskerne:

- Det mest overraskende er, at landbruget viser sig at være dominerende, når det handler om luftforureningens effekt på helbredet, siger seniorforsker Jørgen Brandt fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) til Jyllands-Posten.

Analysens konklusioner kommer også bag på miljøminister Karen Ellemann (V):

- Det er en yderst interessant og overraskende konklusion. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen indkalde DMU til et møde, så vi kan få undersøgt, om det bør give os anledning til at ændre vores prioriteringer, forklarer Karen Ellemann i Jyllands-Posten.

/ritzau/