Luftbro ind og ud af Danmark i nat

Adskillige fly ventes i nat at lande i og lette fra Kastrup Lufthavn. Dels med danske flypassagerer på vej på ferie og strandede gæster på vej hjem.

Luftbro ind og ud af Danmark i nat Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Meldingen om, at det danske luftrum atter bliver åbnet fra i nat kl. 02.00 skaber glæde og travlhed hos de danske flyselskaber og rejsebureauer. Fly skal rigges til, og hundredvis af passagerer skal ringes op. Efter planen vil adskillige fly allerede i nat lette fra Kastrup Lufthavn med passagerer, mens atter andre fly bliver sendt tomme af sted efter strandede gæster rundt om i verden.

SAS meldte ud, at de i nat vil sende syv fly på vingerne. Et med kurs mod Bangkok med passagerer og seks andre syd på til forskellige europæiske destinationer. Primært efter strandede chartergæster, der siden i torsdags ikke har kunnet komme hjem.

»Vi har ventet utålmodigt på at kunne starte op igen, men nu sender vi foreløbig disse syv fly på vingerne. Vi følger meldingerne fra Naviair tæt og er klar til at åbne fuldt op, så snart luftrummet åbner helt. Men det her er bestemt gode nyheder og giver forhåbninger om en snarlig normalisering af flytrafikken,« siger Mikkel Thrane, pressechef hos SAS

Krydsede fingre

Spies flyver efter planen de første 360 gæster ind til København kort efter kl. 02.00 i nat, hvor »flyvinduet« åbnede. Det var gæster fra Phuket i Thailand, der havde været i transit i Athen.

»Det var meningen, at de skulle være fløjet til Oslo eller Stockholm, men vi holdt dem tilbage i Athen for at kunne flyve dem direkte til København,« siger Torben Andersen, informationschef hos Spies, der krydser fingre for, at vinduet forbliver åbent.

»Det er et kæmpe gennembrud, at vi kan flyve direkte til København. Vi håber, flyvetilladelsen holder, så vi kan få alle vores ventende gæster hjem senest torsdag,« siger han og oplyser, at der i nat ville flyve et tomt fly fra København til Tenerife for at hente gæster hjem derfra. Til gengæld vil selskabet ikke sende yderligere gæster afsted, før de er helt sikre på, hvad der sker: »vi venter lige og ser, om dette er stabilt,« siger Torben Andersen.

Hos Star Tour er der ligeledes stor glæde at spore over åbningen af dansk luftrum. Klokken syv her til morgen vil selskabet sende et fly med 198 passagerer af sted til Sicilien. Og i nat forventes 400 gæster til fra Tyrkiet og Kreta at ankomme til Oslo, hvorfra man ville forsøge at flyve dem til København.

»Nu kommer hele spillet om, hvor flyene befinder sig, og hvor de skal bruges. Det er en kæmpe kabale, der skal gå op,« siger Stig Elling.

Hos Cimber Sterling, der har 26 fly holdende parat i Kastrup, lød meldingen sent her til aften, at »vi arbejder benhårdt på at få de nødvendige tilladelser.« Selskabet gør klar til at flyve fuldt trafikprogram fra onsdag - hvis altså askesky og prognoser fra London og udmeldinger fra Naviair i København tillader det.

Københavns Lufthavn opfordrer danske flypassagerer til at slå koldt vand i blodet og kontakte sit flyselskab, før man iler til lufthavnen.