Luft under vingerne

Næserne er stukket højt i sky under Danmarks største civile flyveopvisning.

Publikum havde næsen i sky under opvisningen i Roskilde. Foto: Thorkild Amdi Fold sammen
Læs mere

De var der allesammen. Drengene, drømmene og de fantas­tiske flyvemaskiner. I luften og på jorden: Chipmunks og F-16 jagerfly, modelfly og S-61 helikoptere.

Roskilde Airshow, som er Danmarks største civile flyveopvisning, gik i luften i går. Og mens det ikke gik stille af oppe i skyerne, var stemningen blandt de flere tusinde tilskuere i Roskilde Lufthavn tunet ind på familiehygge.

Med boder og telte, der faldbød alt fra pølsemix med bernaise og rødbeder, til informationer om flyledere, og om forsvarets engagement i Irak og Afghanistan.

Udover det rent underholdende satser Airshowet også på at præsentere og informere om de forskellige uddannelsesmuligheder indenfor flyvning, såvel civilt som militært.

Ved det lille Grob 115 fly møder vi 20-årige Danny Juhl Petersen fra Rødovre. Han er i gang med at tage sit første flycertifikat. Teorien er bestået, og han har haft sine første fire flytimer.

»Egentlig ville jeg gerne have været professionel fodboldspiller, men nu er jeg lidt mere realistisk,« fortæller Danny, som har fået et »skub« af sin far i form af de første 100.000 kr. til projektet.

Hvis man tager uddannelsen koncentreret på to år, er den SU-berrettiget.

I det samme bliver vi nærmest blæst omkuld, da et lille Beechcraft fly, ejet af bryggeriet Royal Unibrew, lander for vores fødder. Den 20-årige Danny kender flyets pilot, som for nylig inviterede ham med på en tur til Polen, hvor han fungerede som 2. pilot.

»Det var en stor oplevelse og en helt anden fornemmelse end det lille to personers fly, jeg ellers har fløjet.«

Drømme og realiteter mødes til Airshowet. Eller som står på standeren foran Naviar-flyveledelsens telt:

»Kom og mød flyvelederne - vi har flere prikker at flytte med end de fleste!«

Airshowet fortsætter i dag, og man kan tjekke programmet på www.airshow.dk.