LTF-leder bliver bag tremmer for trusler mod betjent: »Husk hans ansigt«

Lederen af banden Loyal to Familia skal blive bag tremmer for trusler mod en politiassistent. Københavns Byret har forlænget hans varetægtsfængsling.

Arkivfoto: I forbindelse med grundlovsforhøret af Shuaib Khan i Københavns Byret 12. august var politiet massivt til stede. Det samme var en gruppe LTFere, der var mødt op for at vise deres støtte til LTF-lederen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den selverklærede leder af gadebanden Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, skal fortsat sidde varetægtsfængslet for trusler mod en politiassistent. Det har Københavns Byret afgjort tirsdag eftermiddag.

»Du er formodet leder af LTF, og du har en ganske særlig magtposition i forhold til dine venner i LTF. Når truslen kommer fra dig, vil den blive opfattet som mere alvorlig,« lød begrundelsen fra dommer Lene Sadolin-Holst, efter hun havde bekendtgjort, at Shuaib Khan skal sidde varetægtsfængslet frem til 9. oktober.

Retssagen mod Shuaib Khan begynder 27. september, og senest 9. oktober falder der dom i sagen.

Shuaib Khan og forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen var ikke fysisk tilstede i retten og medvirkede via et videolink. 30-årige Shuaib Khan tonede frem på en projektorskærm med fuldskæg og iført en grå t-shirt. Han smilede let, da dommeren beskrev de trusler, han ifølge anklagemyndigheden skal være kommet med.

Shuaib Khan står tiltalt for at true en bestemt politiassistent, efter han 31. juli sammen med en række andre LTF-tilknyttede personer blev stoppet af politiet i en visitationszone, som Københavns Politi har oprettet som følge af bandekonflikten på Nørrebro, hvor LTF er i konflikt med Brothas-grupperingen.

Ifølge tiltalen mod Shuaib Khan, som dommeren tirsdag læste op fra i retten, skal den formodede bandeleder have henvendt sig til en bestemt betjent og sagt noget i stil med, at »det kan godt være, at du husker vores ansigter, men vi husker også dig. Pas på din ryg«.

Angiveligt skal Shuaib Khan herefter have henvendt sig til sine venner og sagt »husk hans ansigt« eller lignende, hvorefter flere af dem forsøgte at optage video eller billeder af den pågældende betjent.

Shuaib Khan har siddet varetægtsfængslet siden 11. august. Han er sigtet for overtrædelse af § 119 stk 1, der omhandler trusler om vold mod en person i offentlig tjeneste. Anklagemyndigheden vil under den kommende retssag kræve dansk-pakistaneren udvist fra Danmark.

 

Ude af proportioner

Som ved forrige retsmøde bestred forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen tirsdag, at der er grundlag for at holde hans klient bag tremmer. Han mener, at sagen er blæst ud af proportioner.

»Der er ikke engang en reel trussel i det - det skal man selv tolke ind i det - og derfor er det at puste det op til noget, som det ikke er,« sagde advokat Michael Juul Eriksen.

Han pegede på, at der ikke findes tidligere sager, hvor man har valgt at varetægtsfængsle i sager om trusler mod embedsmænd, selv når der har været tale om rockermedlemmer med endnu flere domme på straffeattesten end Shuaib Khan.

»Det er ikke rimeligt, og det er ikke den måde, man behandler andre i det her land på, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor man skal behandle Shuaib Khan på den måde,« sagde Michael Juul Eriksen.

Ikke desto mindre fremhævede dommeren blandt andet, at det kun er ganske kort tid siden, Shuaib Khan blev løsladt for netop en voldsdom, før han nu står tiltalt for trusler om vold.

»Der forløber meget kort tid fra din løsladelse, til at du på ny er på banen med voldsrelateret kriminalitet. Det siger mig, at der er bestemte grunde til at frygte, at du vil begå ny ligeartet kriminalitet,« sagde hun.

Shuaib Khan har selv i et interview med Berlingske fortalt, at han er leder af LTF. En bande, som politiet vurderer, har spillet en afgørende rolle i sommerens bandekonflikt.

Fængslingen af ham stemmer overens med Københavns Politis strategi om at presse bandemedlemmerne og bure dem inde for alt, politiet kan finde på dem.

Øverst fra politisk hold er der også et udtalt ønske om at holde Shuaib Khan bag tremmer.

»Skal man et uhyre til livs, skal man kappe hovedet af slangen. Det er klart, at hvis han begår noget ulovligt, så han kan komme ind og sidde, så tror jeg, at det vil være godt for alle,« har justitsminister Søren Pape Poulsen tidligere udtalt.

Strafferetsekspert Trine Baumbach, der er professor ved Københavns Universitet, vil ikke udtale sig om den konkrete sag. Men hun forklarer, at retten generelt vurderer en trussel ud fra den kontekst, den er fremsat i.

»Den vurderes ikke kun ud fra de enkelte ord, den vurderes også ud fra konteksten: Hvordan var stemningen? Var det en trussel, og var den af en alvorlig og grov kaliber? Det er det reelle budskab, retten skal tage stilling til,« siger hun.

Der er tre almindelige grunde til, at folk bliver varetægtsfængslet. Enten kan man varetægtsfængsle en person, hvis man tror, vedkommende vil gå ud og lave mere af samme kriminalitet inden den endelige domsfældelse. Det kan også være fordi, man tror, vedkommende vil flygte. Eller det kan være, man tror, vedkommende kan ødelægge efterforskningen.

Ved retsmødet tirsdag fremhæver anklageren, at der en risiko for, at Shuaib Khan vil begå ny voldskriminalitet.

Hvad angår anklagemyndighedens påstand om udvisning fra Danmark, er det ikke en ny ting for Shuaib Khan. Han har flere domme bag sig, hvor anklagemyndigheden ligeledes har rejst påstand om udvisning, uden at det er sket.

Shuaib Khan er født og opvokset på Nørrebro i København. Han har ikke dansk statsborgerskab, men pakistanske rødder og ifølge en tidligere dom »pakistansk nationalitet«. Men ifølge Khans advokat gennem flere sager, Michael Juul Eriksen, har den pakistanske ambassade flere gange nægtet Shuaib Khan et pakistansk pas, og derfor er LTF-lederen snarere statsløs, lyder det.

Shuaib Khan har tilbragt det meste af de seneste 10 år bag tremmer i landets fængsler. I foråret 21. marts blev han løsladt efter en dom for grov vold. I løbet af hans 145 dage i frihed er det ifølge politiet lykkedes LTF at udvide, og samtidig er konflikten mellem banderne eskaleret.