Loyal to Familia-bandeleder fængslet for trusler mod politibetjent

En central figur i bandekrigen, Shuaib Khan, er blevet anholdt og varetægtsfængslet. Han er sigtet for trusler mod en betjent, erfarer Berlingske.

(Foto: Scanpix/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En central bandefigur, Shuaib Khan fra banden Loyal To Familia, er blevet anholdt og blev lørdag fremstillet i grundlovsforhør.

Lørdag ved 14-tiden blev det afgjort, at han foreløbig skal varetægtsfængsles i 17 dage.

Berlingske erfarer, at det drejer sig om trusler mod en betjent.

Truslerne skulle være fremsat i forbindelse med, at politiet visiterede en række medlemmer af banden Loyal to Familia - der ofte blot omtales LTF.

Sigtelsen skal altså ikke have noget at gøre med den seneste tids skyderier.

Khan indrømmer ifølge Ritzau under retsmødet, at han er medlem af LTF. Han ønsker dog ikke at svare på spørgsmålet om, hvorvidt han har en ledende rolle i banden.

Han nægter sig skyldig.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor han ikke har anholdt mig med det samme, hvis han mener, at jeg har truet ham,« siger Shuaib Khan i retten.

Flere politifolk har efterfølgende forklaret, hvad der skulle være blevet sagt til den forurettede betjent. Der var tale om ytringer i stil med: »Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dig.«

Anklager Louise Nielsen er ikke i tvivl om, hvad den slags skal takseres til.

»Når man som jurist sidder og vurderer det her, så er man ikke tvivl om, at der er tale om trusler efter straffelovens paragraf 119,« lyder det fra anklageren.

Og dommer Kari Sørensen er enig.

»Som situationen er, hvor I står rigtig mange medlemmer af LTF, hvor du siger de her ting, som er rettet mod en bestemt betjent, så mener jeg, at der er tale om trusler om vold,« lyder et fra dommeren.

Advokat Michael Juul Eriksen er forsvarer for Shuaib Khan, og han har protesteret mod fængslingen.

»Hvis det ikke lige var Shuaib Khan, der sad her, så havde man aldrig fremstillet nogen under de her forhold,« lyder det fra Juul Eriksen.

Shuaib Khan skal foreløbig sidde fængslet frem til 29. august. Han overvejer, om han vil kære kendelsen til Østre Landsret.

I gaderne omkring byretten kunne man i tidsrummet op til grundlovsforhøret se flere medlemmer af banden Loyal To Familia, skriver Ritzau.

På en nærliggende kaffebar rundt om hjørnet fra byretten havde flere bandefolk lørdag taget plads.

Ikke kun på kaffebaren var der bandefolk. Også på gaden udenfor, i omkringliggende porte og i sidegaderne havde de taget plads.

Shuaib Khan, der er født og opvokset på Nørrebro i København, er både såkaldt præsident for og stifter af LTF. Det fortalte den 30-årige dansk-pakistaner tidligere på sommeren i et interview med Berlingske.

Han er søn af den tidligere socialdemokratiske kommunalpolitiker Wallait Khan og er opvokset i en søskendeflok på seks.

Shuaib Khan er pakistansk statsborger, men på grund af manglende tilknytning til landet er anklagemyndighedens krav om at få ham udvist flere gange tidligere blevet afvist.

Han har adskillige domme bag sig og har brugt det meste af de seneste 10 år bag tremmer.

Således blev han tilbage i april 2007 idømt en dom på otte års fængsel for dødsvold i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Den 21-årige William Lennon Davis døde som følge af 14 stik fra knive og glas, og Shuaib Khan blev efterfølgende idømt en straf på otte års fængsel for at være en af hovedgerningsmændene bag.

Under afsoningen blev planerne om at oprette en bande centreret omkring Blågårds Plads på Indre Nørrebro i København født, og da Shuaib Khan blev prøveløsladt i november 2012 spildte han ikke tiden.

I månederne efter blev LTF en realitet. Der blev produceret hættetrøjer og kasketter med bandens nye logo, og der blev spillet med musklerne for at sikre, at banden blev opfattet som en organisation, man skulle holde øje med. En strategi, han selv gik forrest for at føre ud i livet.

Kun fire måneder efter sin prøveløsladelse, i februar 2013, var Shuaib Khan og en gruppe andre LTF’ere således involveret i et overfald på Rådvadsvej i Københavns Nordvestkvarter. Ofrene blev sparket, slået og stukket med knive, men var ikke i livsfare.

I forbindelse med den efterfølgende retssag kom det frem, at Shuaib Khan havde råbt, at de andre skulle stoppe overfaldet undervejs. Alligevel blev han på grund af sin reststraf fra den tidligere dom idømt den hårdeste straf på tre år og seks måneders fængsel.

En dom, der siden blev forlænget, da Shuaib Khan under sin afsoning på Københavns Politigård overfaldt Abderazzok Benarabe, også kendt som »Store A«.

»Store A« blev tidligere anset som lederen af det kriminelle miljø omkring Blågårds Plads, og overfaldet blev derfor set som en klar manifestation af, at LTF og Shuaib Khan nu havde overtaget den position.

I marts i år havde Shuaib Khan afsonet sin straf og blev løsladt.

Allerede forud for løsladelsen blev der spekuleret i, om den nu 30-årige LTF-leder igen var klar med en ny offensiv for grupperingen, når han kom tilbage på gaden.

Det blev i den grad tilfældet.

Siden er LTF vokset markant i størrelse både i København, på landsplan, hvor banden har oprettet afdelinger i Aarhus, Fredericia, Køge og Hundige, samt i Sverige, hvor banden også forsøger at få fodfæste i Malmø og Helsingborg.

LTFs aggressive fremfærd i København har sat ild under en bandekrig mellem LTF og en gruppering med base omkring Mjølnerparken på Ydre Nørrebro.

Hen over de seneste uger har de to parter skudt adskillige gange efter hinanden i det åbne rum – og sidste weekend blev to tilfældige personer ramt af skud.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Loyal to Familia.