Lovlig fristad - men ingen ligusterhæk

Et lovliggjort Christiania kommer til at rumme op imod 200 nye »mangfoldige« boliger i bedste selvbyggerstil. Det fremgår af nyt kompromisforslag, som Christiania-forhandlerne anbefaler.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Christiania skal føres videre som et lovligt eksperiment med mangfoldige boliger i bedste selvbyggerstil tilsat økologi, alternativ energi og kulturaktiviteter.

Fonden Realdania er parat til at finansiere byggerettigheder for op til 200 nye »mangfoldige« og fantasifulde boliger i fristaden, som kan udformes i overensstemmelse med beboernes smag.

Det fremgår af et nyt kompromisforslag, der er udarbejdet - og støttes - af Slots- og Ejendomsstyrelsen, boligselskabet KAB, Christianias advokat Knud Foldschack og Realdania. Forslaget blev i aftes præsenteret for christianitterne, der senest 8. februar skal sige ja eller nej til løsningen.

Med Realdanias tilbud til 60 mio. kr. er det forventningen, at christianitterne »køber« pakken, der også består af renovering og lovliggørelse af de eksisterende 500 boliger samt 70 nye ejer- eller andelsboliger, som kan opføres i udkanten af fristaden.

Det skyldes, at forslaget med Realdanias bidrag indfrier hovedparten af Christianias indvendinger mod den oprindelige løsning, som christianitterne i efteråret sagde »tjah« til.

Selv om tildelingen af både nuværende og nye, ledige boliger skal ske efter åbne og gennemskuelige ventelister, skal beboere udefra være indstillet på at leve i et miljø, hvor der er pligt til at lægge arbejde i fællesskabet.

»Christiania bliver aldrig et almindeligt kvarter med parcelhuse og ligusterhæk. Christiania er et unikt boligeksperiment, som man skal gøre, hvad man kan, for at bevare,« siger KABs adm. direktør Jesper Nygaard.

Advokat Knud Foldschack siger, at forslaget sikrer fantastiske rammer og lav husleje, som christianitterne må forholde sig seriøst til. Desuden undgår de »spekulationsbyggeri«.

»Vi er nået langt. Spørgsmålet er, om det er langt nok. Det må christianitterne afgøre,« siger Knud Foldschack.

Skuespiller og christianit Britta Lillesøe siger, at Christiania skal bevares i overensstemmelse med fristadens egen udviklingsplan, der sikrer et grønt og bæredygtig miljø samt spændende, eksperimenterende byggeri.

»Noget af forslaget lyder interessant. Men vi skal først have et møde om planen, før vi kan sige noget mere præcist, siger Britta Lillesøe.

På Christiansborg er både Socialdemokraterne og De Konservative positive. Og hvis christianitterne siger ja til planen skal de senest 1. april hæve over 700 anlagte retssager mod staten om bl.a. kollektive rettigheder.