Lovændring baner vej for Godhavnsdreng i Højesteret

Lovændring baner vejen for, at tidligere beboer på omstridt drengehjem kan få sin sag prøvet ved Højesteret.

ARKIVFOTO. Trods nederlag i byretten vil ofre for mishandling på børnehjem i 1960'erne fortsætte kamp for en undskyldning. (se Ritzau historie 231631) Godhavsdrengene demonstrerer på Nytorv i København. Her Poul-Erik Rasmussen, som er formand for foreningen. En gruppe drenge, der fra 1945 til 1976 blev udsat for fysisk og psykisk misbrug på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, har i omkring ti år forsøgt at rejse sag mod socialministeren for derigennem at opnå en officiel undskyldning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har truffet afgørelse i sagen.

I efteråret fastslog Østre Landsret ellers, at den nu 69-årige Poul-Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kræve erstatning for de overgreb, han måtte lide under sit ophold på Godhavn i perioden 1962-1965.

Her blev han udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Det tidligere børnehjemsbarn krævede af den grund et symbolsk beløb på 10.001 kroner i erstatning fra Socialministeriet for overgrebene. Men landsretten har frifundet ministeriet fra kravet.

Afgørelsen er en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra april 2015, som ligeledes fandt, at kravet var forældet.

Men i januar ændrede Folketinget lovgivningen på området, så forældelsesfristen i den type sager er afskaffet. Og det er sket med tilbagevirkende kraft.

Derfor håber Bjørn Elmquist på, at sagen kan finde sin slutning uden at komme i Højesteret.

- Jeg har nu skrevet til Kammeradvokaten og spurgt, om det ikke ville være en god idé at spare ministeriets tid og Højesterets tid og så indgå et forlig i sagen, siger han.

/ritzau/