Lotto: Så stor er chancen

En sandsynlighed på 1:98 millioner lyder måske noget ukonkret. Læs med her og bliv klogere på, hvor store dine chancer egentlig er for at vinde den store gevinst i Lotto i aften.

Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1:98.000.000.

Det er ifølge Danske Spil sandsynligheden for at vinde den helt store gevinst på 75 millioner i aftenens Onsdags Lotto. 1:12.000.000 er chancen for at vinde den mindre gevinst på godt 22 millioner, som de seks vindertal udløser alene.

De fleste af os kan nok godt se, at chancerne for at få jackpot i aften altså ikke er store, men hvor små er de egentlig?

Mogens Steffensen, professor i forsikringsmatematik ved Københavns Universitet, prøver her at give et konkret eksempel, så man kan sammenligne sandsynligheden for at vinde Lotto-gevinsten:

Scenarie: Man kører i et tog fra København til et givent punkt i verden. Et eller andet sted på ruten er der en, der har stillet en spand, men man ved ikke hvor. På et vilkårligt tidspunkt kaster man en papirskugle ud og håber, at den rammer spanden. Man har samme chance for at vinde seks rigtige i aftenens Lotto, som man har for at ramme spanden.

- For at få seks rigtige og vinde de 22 millioner, skal man køre en distance på omkring 3.600 km. Det svarer cirka til, at man kører fra København til Lissabon, og der så et eller andet sted på den strækning står en spand, fortæller Mogens Steffensen:

- For at vinde superpuljen og de i alt 75 millioner kroner, skal man køre en distance, der svarer til, at man skal trekvart gang rundt om jorden. Man skal køre ca. 30.000 km i tog og jordens omkreds er 40.000 km. Det er altså ikke så sandsynligt at man lige rammer spanden.

Nogen skal jo vinde

Hos Danske Spil fastholder de, at man selvom statistikken ser noget demotiverende ud, så er der jo nogen, der skal vinde.

- Til trøst for dem, der nu bliver lidt kede af det, kan jeg fortælle, at hvis man ville have fingrene i den milliard, der sidste år blev vundet i Italien, så var sandsynligheden 1:600 millioner. Men den blev vundet. Så jeg er nødt til at fastholde, at lotto ikke er matematik, men psykologi, siger informationschef, Thomas Rørsig.

Matematiker spiller selv

Trods et stort indblik i statistikkens verden, fortæller Mogens Steffensen, trods frygt for at blive mobbet af kollegaerne, at han håber på, at det lige er i aften, han kaster papirskuglen på det rigtige tidspunkt.

- Det er særligt interessant at spille i dag, og jeg spiller da også, selvom jeg ikke er meget for at sige det. Men det høje afkast ved en relativ lille satsning tilfredsstiller et behov for spænding og millionærdrøm hos spillerne. Det er psykologiske fænomener, og i den sammenhæng er jeg jo kun et menneske, siger han.