Lotto-millioner kan ikke drive os fra jobbet

Ville du stadig stå op hver morgen for at tage på arbejde, selv om lørdagens lotto-seddel kastede 20 millioner kroner af sig? Ja, siger 76 procent af danskerne.

Hvis du troede, kollegerne gjorde det for pengenes skyld, så tro om igen. I en Gallup-undersøgelse foretaget for Urban spurgte vi danskerne, hvordan det ville påvirke deres arbejdssituation, hvis de vandt 20 millioner kroner i Lotto.

Og hele 76 procent vil stadig tage turen ind på kontoret hver dag, selv om bankbogen talte adskillige millioner.

Det viser jo ganske tydeligt, at rigtig mange danskere ikke arbejder udelukkende for pengenes skyld, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard:

»Det overrasker mig ikke, at flere ikke vælger at forlade arbejdsmarkedet, hvis de havde økonomisk mulighed for det. For når det kommer til jobtilfredshed og arbejdsmoral ligger Danmark i top i forhold til andre europæiske lande,« siger han til Urban.

Kolleger betyder meget

For danskerne betyder et godt kollegieskab meget. For andre handler det om at bidrage til samfundet og udføre et reelt og meningsfyldt stykke arbejde, mener Thomas Bredgaard.

»Og arbejdspladsen er for mange et sted, hvor de kan udvikle sig både fagligt og personligt - og ikke bare et sted de tager hen for at tjene penge.«

Til gengæld er han overrasket over, at ikke flere ville skifte job.

»Det kommer virkelig bag på mig, at kun 5 procent ville udnytte den økonomiske gevinst til at skifte job. Normalt er der 15 procent af de beskæftigede danskere, der skifter job hvert år. Jeg troede, der var flere, der var i et job, de gerne ville væk fra, hvis de kunne - rent økonomisk,« siger Thomas Bredgaard.

Råder vindere til at arbejde

Hos Danske Spil har man spurgt alle lotto-millionærer fra 2007 til i dag om, hvordan deres arbejdssituation har ændret sig, siden de vandt.

Og her melder kun 5 procent, at de har opsagt deres job. Og over halvdelen er fortsat i deres arbejde, som før.

Læs også: »Man kan sagtens kede sig med millioner på bankkontoen«

»Når jeg har været ude hos lottovindere, hører det absolut til sjældenhederne, at de overvejer at forlade arbejdsmarkedet. Og de, der gør, er ofte tættere på pensionsalderen,« fortæller Danske Spils økonomiske rådgiver Arne Lenstrup.

Han fortæller, at arbejdet altid bliver bragt på banen, når han taler med nye lottomillionærer.

»Jeg råder dem altid til at fortsætte som før. For det netværk og den sociale kontakt, du har på en arbejdsplads, er svær at erstatte - også med millioner. Det er vigtigt, at have noget at stå op til hver dag.«

Til gengæld møder Arne Lenstrup en del flere kvinder, der ønsker at gå ned i tid, efter de har vundet i Lotto, og det stemmer meget godt overens med Urbans tal. Af de adspurgte kvinder ville hele 41 procent gå ned i tid, hvis de vandt 20 millioner i Lotto, mens kun 26 procent af de adspurgte mænd ville gøre det samme.