Lors Dokajev var flere gange i Danmark

Manden bag den mislykkede bombesprængning på Jørgensens Hotel i København, har været i Danmark flere gange før

Lors Dukajev blev anholdt efter en mislykket bombesprængning i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politifoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den et-benede bombemand Lors Dukajev var to gange i Danmark før hans besøg, der endte med en bombesprængning på Hotel Jørgensens toilet i indre København.

Allerede sidste år kom det frem, at Dukajev var i Danmark i maj 2008 på en studietur arrangeret af den arkitektskole, han læste på.

Men nu kan DR Nyheder afsløre, at han efterfølgende besøgte Danmark endnu en gang. Det erfarer DR fra flere uafhængige kilder.

- Det kunne jo tyde på, at han har været på en rekognosceringstur, hvor han har undersøgt sikkerheden de steder, han kunne tænke sig at anbringe sin bombe eller hvor den medfører mest skade, siger tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.

Hvad Dukajev har lavet på sit andet besøg i Danmark vides ikke, men har der været tale om en rekognosceringstur, så er det belastende for den 25-årige belgier.

- Hvis det er tilfældet, så har han jo virkelig foretaget en langvarig, grundig planlægning, som viser, at man har et fortsæt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Derfor bør besøget også have vakt politiets og efterretningstjenestens opmærksomhed.

- For efterretningstjenesten drejer det sig selvfølgelig om at få afklaret, om det har været en rekognosceringstur for at fastslå, hvad omfanget har været og hvor nøje planlagt det har været, siger Bonnichsen. Han understreger dog, at turen kan have haft et fuldstændigt fredeligt formål:

- Der kan jo være en helt almindelig forklaring til, at man vil besøge København. Nemlig, at man vil se byen som turist - og det må selvfølgelig ikke udelukkes, siger Hans Jørgen Bonnichsen.