Loppe-epidemien er over os

Loppemarkederne vælter frem - hygge, velgørenhed, bæredygtighed og en lille klatskilling får os til standene.

Charlotte Witthaus til mandagens marked i Ullerupgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København bugner af loppemarkeder - også i pinsen. Foruden store tilbagevendende markeder som Frederiksberg Loppetorv og markedet på Israels Plads om lørdagen og det nye store marked ved Tap 1 på Carlsberg-området om søndagen, skyder en masse små markeder op her og der.

Ved Hellig Kors Kirke på Indre Nørrebro var der loppemarked mandag fra kl. 12 og til ud på eftermiddagen. Her var stakkevis af gamle 78'ere, gamle bøger, nyt plasticlegetøj, tyrkiske specialiteter - og præsten, Louise Britze, gik rundt og solgte kirkeis til en femmer fra en grå termopose. Forinden havde der været udendørs gudstjeneste med akkompagnement fra kirkens børnekor.

- Formålet med vores loppemarked er menighedspleje til sognets fattige. Det er et gammelt udtryk, men der er vitterligt mange, der spørger om julehjælp, og det er dem, vi samler sammen til i dag, forklarer Louise Britze og fortsætter:

- Men udover penge i kassen er vores årlige loppemarked i pinsen også en måde at få mennesker, der måske ikke er så fortrolige med vores kirke, ud af busken.

En af de fortrolige, men mere utraditionelle stadeholdere er storyteller, freelance filosof, forfatter og gøgler Johannes "Sejr" Nielsen - nogle vil måske kende ham fra Strøget, hvor han gætter folks alder og vægt. Det gør han også i dag og supplerer de to ting med et parti lynskak til en tyver, hvis man er frisk på det i varmen.

- Jeg besøger jævnligt kirken her, så jeg har besluttet at donere tre timers arbejde her i dag, forklarer han og gætter for 20 kroner Deres udsendtes præcise alder efter et halvt minuts granskning.

På Vesterbro var der mandag loppemarked i en gård i Ullerupgade tæt ved Istedgade. Initiativtager er Charlotte Witthaus, der sælger alt fra gamle B&O transistorradioer til kulørt glas og gamle plader. Det er femte gang, hun arrangerer loppemarked i sin gård, og i år er det målet at afholde loppemarked en gang om måneden.

Til daglig er Charlotte Witthaus gartner og færdes derfor i mange gårde, hvor der er containere og ting til storskrald.

- Vi åbner porten kl. 11, og du skulle have været her! Folk sparkede nærmest døren ind og faldt over hinanden - der var endda en, jeg var nødt til at smide ud, fordi han prøvede at trænge ind gennem kælderen for at komme først, griner hun.

- Som sælger er jeg nederst i hierarkiet. Jeg sælger kun ting, jeg finder eller får foræret. På det menneskelige plan har markederne et socialt sigte. Det handler om at lære sine naboer bedre at kende ved at holde de her markeder sammen. Det er hyggeligt, og det er sjovt at få en klatskilling for de ting, man ellers bare har stående i sit loftsrum, forklarer hun.

Charlotte Witthaus kalder sig "klunser par excellence" med et grin, men retter det hurtigt til "container-arkæolog" - en titel, hun har lært af stadeholderen ved siden af. Hun hedder Rita Hansen og har bl.a. afholdt loppemarkeder i Mattæusgården tæt ved, hvor hun har været med til at samle sammen til kræftsyge børn og Folkekirkens Nødhjælp.

- Vi holder loppemarked og børnecafé, hvor forældre og børn går sammen om at sælge kaffe og kage. Vi gør det, for at ungerne lærer at forstå, at man godt kan give noget til andre, når man selv har en masse, siger Rita Hansen.

Samme tendens er gældende i de mere velstillede kvarterer nord for København, ifølge livsstilsekspert Signe Wenneberg.

- Efter årene med økonomisk opsving, hvor man skulle forbruge mere og købe flere nye ting, er det, som om det hele er fuldstændig vendt. Vi er kommet til et punkt, hvor man faktisk ikke har lyst til at forbruge mere og købe flere nye ting, forklarer hun.

Loppemarkeder nord for København er ikke et nyt fænomen - markederne i Holte, Lyngby og Gentofte har eksisteret i årevis. Men Signe Wenneberg ser spor af holdningsændringer andre steder.

- Den Blå Avis bliver brugt som aldrig før. Skilte med "Gives væk" dukker op overalt. Og folk er flinke til at stille ting ud til storskrald i god tid, så andre eventuelt kan få glæde af tingene.

- Og ligesom madklubber vinder frem i disse år, laver folk bytteklubber, hvor man f.eks. deles om en plæneklipper. Det er jo også fuldstændig vanvittigt, at hvert rækkehus skal have sin egen plæneklipper, ismaskine eller boremaskine, mener Signe Wenneberg og fortsætter:

- Tænk hvis alle kinesere skal have deres egen vaskemaskine eller plæneklipper, så går det da helt galt - så vi er simpelthen NØDT til at ændre syn på disse ting. I sidste ende betyder det, at vi ikke behøver at arbejde så meget for at skaffe os alle de ting og dermed ikke belaster Jorden så meget ved at skulle producere nye ting.

markedskalenderen.dk kan man se loppemarkeder over hele Danmark.