Lone Dybkjær er død - 80 år gammel

Tidligere minister og medlem af både Folketinget og EU-Parlamentet Lone Dybkjær er død, oplyser familien.

(ARKIVFOTO) Lone Dybkjærs 70 års fødselsdagsreception 25. maj 2010 på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere miljøminister og medlem af EU-Parlamentet for De Radikale Lone Dybkjær er gået bort mandag, oplyser hendes familie i en skriftlig udtalelse.

Lone Dybkjær blev første gang medlem af Folketinget i 1973 og var siden aktiv i dansk politik i forskellige roller. Først blev det til fire år, inden hun i 1979 kom i Folketinget igen.

Her sad hun til 1994, hvor hun blev valgt til EU-Parlamentet, som det første medlem for De Radikale.

Det var samme år, hun blev gift med den daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

De to byttede scene i 2004, da Lone Dybkjær vendte hjem til dansk politik og Folketinget, samtidig med at Poul Nyrup Rasmussen blev valgt til EU-Parlamentet.

Frem til 2011 var Lone Dybkjær medlem af Folketinget. Samme år fik hun konstateret kræft.

»Lone elskede livet og holdt tappert ud til det sidste,« siger Poul Nyrup Rasmussen i den skriftlige udtalelse.

»At hun nåede at fejre sin 80-års fødselsdag var et lille mirakel.«

»Hun er og var min elskede, og jeg er så taknemmelig over det liv, vi sammen har haft. Med de store sorger men også de største og lykkeligste øjeblikke. For hende og jeg var kærligheden det største.«

»Lones kærlighed til vor lille familie, datter, svigersøn og to børnebørn var grænseløs. Lone elskede livet og holdt tappert ud til det sidste.«

På Facebook skriver De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, at nyheden om Lone Dybkjærs dødsfald gør ham »så uendeligt trist og ked af det.«

»Tanken om ikke igen at kunne grine højt eller krydse en klinge med Fru Lone er uvirkelig. Trods hendes kamp mod kræften var hun, selv efter år som folkevalgt, dybt engageret i partiet og om hvordan vi gjorde væsen af os.«

»Vi vil savne det hele - for det lader sig ikke erstatte. Lone var på så mange måder den første. For os radikale var hun også en af de største,« skriver han.

Så sent som i marts udtalte hun sig til B.T., hvor hun forklarede, at hun var afklaret med, at hun næppe ville overleve sin sygdom.

»Jeg har det, som jeg har det. Jeg har det fint, men det går selvfølgelig den forkerte vej. Og det er sådan, dét er,« sagde hun til avisen.

/ritzau/