Lommekameraet er yt

Markedet for det lille digitale kamera er vigende i Danmark og hele verden. Folk køber store spejlrefleks-sæt - og smartphones.

Two Chinese tourists are busy capturing the scenery while a young Chinese girl (C) looks on. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROSLAN RAHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danskerne i disse uger tager på ferie og vender hjem med en ordentlig stak fotos, vil en stadig større del af billederne være svære, gennemtænkte fotografier taget med et avanceret spejlreflekskamera. Eller hurtige skud taget med mobiltelefonen.

Det lille kompakte digitalkamera har måske slet ikke været med på ferien.

I USA har, viser nye tal, omsætningen af solgte spejlreflekskameraer - dem med kamerahus og udskiftelige objektiver - for første gang overhalet omsætningen for de små, kompakte "point-and-shoot"-kameraer.

Samme bevægelse gør sig gældende på det danske marked. Ifølge statistik fra Fotobranchens Leverandørforening udgjorde spejlreflekskameraerne i 2011 cirka hver femte solgte kamera herhjemme. I år er det de store spejlreflekskameraer, de såkaldte DSLR-kameraer, der bliver langet over disken ved hver tredje handel.

Smartphones er en kameradræber

Årsagen til digitalkameraets vigende popularitet er naturligvis smartphones efterhånden enorme udbredelse.

Flere af disse telefoner har i dag et udmærket kamera til hurtige snapshots indbygget. En model som Nokias Lumia 1020 har hele 41 megapixel indbygget. Apples Iphone 5, den seneste model, har otte megapixel.

"Spejlreflekskameraet vinder stadig frem, ligesom de helt nye kompakte spejlløse kameraer gør det. Vi kan se, at folk er meget interesserede i at tage et rigtig godt billede. Hvis det er den hurtige situation, der skal fanges og lægges på Facebook, bruger folk telefonen. Men er det en vigtigere situation, ønsker folk stadig at have et rigtigt kamera," siger Svend Erik Nørklit, formand for Fotobranchens Leverandørforening.

Når spejlrefleks-sæt og de nye "spejlløse" helt kompakte DSLR-kameraer vinder frem, er det på bekostning af de små lommekameraer.

"Men Danmark er en af de lande i Europa, der har den langsomste accept af nye kamerasystemer. Det går langt stærkere i Japan og det øvrige Europa," siger Svend Erik Nørklit. I Japan stormer de kompakte kameraer med udskiftelige objektiver, f.eks. Nikon 1 og Canon EOS M, frem.

Smartphone-udbredelsen betyder, at flere kameraproducenter - blandt andet Olympus og Fujifilm - har indskrænket og slanket deres udbud af kompaktmodeller.

Ifølge Danmarks Statistik steg andelen af danske familier, der havde et digitalkamera eksplosivt fra 2002 til 2011. Siden er andelen faldet igen.

Der sælges i omegnen af 400.000 kameraer årligt i Danmark.