Lomborg: Sult vigtigere end klima

Eksperterne i Copenhagen Consensus vil prioritere bekæmpelse af fejlernæring fremfor global opvarmning. Politikerne er knap så begejstrede for ideen.

Udviklings­minister Ulla Tørnæs ved mødet i går, hvor Copenhagen Consensus med direktør Bjørn Lomborg i spidsen præsenterede deres nye, prioriterede liste over klodens mest presserende problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Red de fejlernærede børn i den tredje verden og vent med miljøet. Budskabet lyder bekendt, og det er det også. Copenhagen Consensus (CC) med direktør Bjørn Lomborg i spidsen præsenterede i går deres nye prioriterede liste over, hvilke af klodens mest presserende problemer vi skal løse først. Og der var umiddelbart ikke noget nyt under solen.

Ekspertpanelet i CC havde fem forskellige Fejlernæringsproblematikker i deres top 10. Her i blandt vitamintilskud og ormekure til børn og berigede fødevarer til verdens fattige. Samtidig havde Doha-runden, som handlede om at liberalisere verdenshandelen opnået en andenplads.

»Når man har 75 mia. dollar, så må man prioritere de tiltag, som er mest omkostningseffektive,« siger Bjørn Lomborg.

»Men man behøver ikke bruge flest penge på det problem, som ligger nummer ét på vores liste,« tilføjer han.

Den i øjeblikket altoverskyggende globale opvarmning havde indfundet sig på en plads som nummer 14 på CCs liste.

Det skyldes, ifølge paneldeltagerne, til dels de begrænsede finansielle rammer, som Lomborg havde opstillet for sine Nobelprisvindende økonomer.

»Vi havde så lidt at fordele, at det var svært ikke at bruge pengene på døende mennesker,« forklarer den amerikanske økonomiprofessor Thomas C. Schelling, som er en del af CCs ekspertpanel.

Miljødebattøren Lomborg ankom meget passende til CCs stort opslåede pressemøde på Moltkes Palæ i København sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Bjørn Lomborg og hans hold af økonomer var nemlig enige om, at statslige penge bedst gives ud til udviklingsprojekter. Indtil sult og fejlernæring er blevet effektivt bekæmpet, må global opvarmning og udledning af CO2 stille sig bag i køen, lød det fra Lomborg. Argumentet er, at vi endnu ikke har udviklet teknologi, der på en »rentabel« måde kan håndtere de udfordringer, som miljøet står overfor. Udviklingsministeren var positiv over for anbefalingerne fra Lomborg og hans ekspertpanel.

»Jeg vil præsentere resultaterne af Copenhagen Consensus’ arbejde for politikerne i EU, og de udviklingslande vi samarbejder med,« siger hun.

Politisk kritik
Copenhagen Consensus’ anbefalinger vækker ikke begejstring hos Dansk Folkeparti (DF).

»Jeg mener ikke, man kan prioritere fejlernæring i stedet for global opvarmning. Det er vigtigt, at vi har en gennemtænkt indsats på begge områder. I dag kan man jo sagtens sænke CO2-udledningen ved at bruge miljørigtige transportformer. Der behøver man ikke at vente på nye teknologiske påfund,« siger miljøordfører hos DF, Jørn Dohrmann.

Hos Socialistisk Folkeparti har man absolut ingen forståelse for den analyse, som Bjørn Lomborg har foretaget sammen med sit ekspertpanel.

»Det er nogle meningsløse prioriteringer, som Bjørn Lomborg kommer med. Hvorfor skal klima regnes op mod fejlernæring? Det er en ren teoretisk diskussion. Vi kan lige så godt kigge på, hvad det koster ikke at gøre noget ved klimaforandringerne,« siger miljøordfører for SF, Ida Auken.