Lokalpolitikere kan bryde loven og blive siddende

Et flertal i Folketinget vil se på reglerne for valgbarhed, efter det er kommet frem, at flere lokalpolitikere har fået lov til at fortsætte i politik på trods af domme for skattesnyd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En borgmester og tre politikere, der er medlem af skatteankenævn, har fået lov til at fortsætte i politik trods domme for skattesnyd, skriver metroxpress.

Og de er langtfra de eneste lokalpolitikere, som har brudt loven, uden at det har fået konsekvenser for deres diplomatiske virke.

Det viser en gennemgang af samtlige 108 kendelser for det såkaldte Valgbarhedsnævn under Økonomi- og Indenrigsministeriet siden 2000. Nævnet vurderer, om politikere er egnede til at beholde deres post, når de bliver dømt for at overtræde loven.

En af de fire personer fik endda lov til at fortsætte i byrådet efter en dom for at forfalske underskrifter på et dokument.

Andre, som nævnet gav lov til at blive i politik efter domme, er en politiker, der sidste år fik en dom for at sulte seks får til døde, en borgmester, der i 2005 blev dømt for at bagbinde et familiemedlem og køre det bort, et mandligt byrådsmedlem, der gramsede på en assistents bryster, og et amtrådsmedlem, der handlede med våben uden tilladelse.

Et folketingsflertal vil se på reglerne efter avisens afsløring:

»Det er over grænsen, at lade folk, som er dømt for skattesnyd, behandle skattesager,« siger Mike Legarth (K) og får opbakning fra Socialdemokraterne, der kalder sagerne »stødende«, mens Dansk Folkepartis Morten Marinus (DF) bruger ordet »alarmerende«.

Også SF og LA er med.

Halvdelen af de 110 sager i valgbarhedsnævnet handler om brud på færdselsloven. 48 har fået fartbøder, seks er blevet taget for spritkørsel - en endda flere gange.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil foreløbig se på reglerne.

»Jeg har fuld tiltro til, at Valgbarhedsnævnet træffer deres afgørelser ud fra saglige og relevante vurderinger,« skriver hun til metroxpress.

12 af de lokalpolitikere, der siden 2000 har fået en dom, har måttet forlade politik.

BNB