Lokallister skjult for vælgerne i stemmeboksen

Kun partier, der er opstillingsberettiget til Folketinget står på den vejledning, som hænger i stemmeboksen, når man vil brevstemme til kommunalvalget. »Dybt uretfærdigt«, mener Lokallisten i Rudersdal.

Valgstemning i Stensballehallen i Horsens torsdag d. 15 september 2011. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Axel Bredsdorff var noget overrasket, da et par vælgere i sidste uge ringede ham frustreret op. »Stillede Lokallisten ikke op til kommunalvalget i år?,« spurgte de undrende veteranen for Rudersdal Lokalliste.

De to vælgere havde nemlig andre planer på kommunalvalgdagen d. 19. november, og havde derfor valgt at brevstemme på forhånd - en mulighed alle borgere har haft siden 20. august.

Men på Indenrigsministeriets vejledning i at brevstemme, som hænger på væggen i stemmelokalet på Rådhuset, var Lokallisten slet ikke nævnt. I stedet stod oplistet bogstaverne for de otte partier, som er opstillingsberettigede til Folketinget samt Slesvigsk Parti, der stiller op i Sønderjylland

»De to vælgere fik derfor det indtryk, at de slet ikke kunne stemme på os, og valgte nogle andre. Det finder jeg dybt uretfærdigt,« siger Axel Bredsdorff.

Lokallister er en truet race

Lokallisten i Rudersdal Kommune har siden 1985 stilet op til kommunalvalget og er kommunens næststørste i den nuværende kommunalbestyrelse. Men på landsplan er tendensen, at borgerlisterne taber stadig mere terræn. I 1970 kom 17,1 pct. af byrødderne fra forskellige lokallister. I dag er den andel nede på 4,4 pct. Nu frygter kandidaterne, at den mangelfulde vejledning kan puste yderligere til den afvikling:

»Det er da et demokratisk problem, at borgerlister ikke er stillet lige i forhold til etablerede landsdækkende partier,« siger en anden af Lokallistens kandidater, Thomas Feldborg Bruun, der har været i kontakt med lokallister i andre kommuner, som også er utilfredse med instruktionen.

Da kandidaterne spurgte kommunen, om de ikke bare kunne supplere ministeriets vejledning om hvilke partibogstaver, der er reserveret partier, »som er opstillingsberettiget til Folketinget« med informationer om de borgerlister, der rent faktisk stiller op i den konkrete kommune, var svaret nej.

Ministeriets forklaring

Men den besked skyldes nu ikke, at Økonomi- og Indenrigsministeriet ønsker at stille nogen ringere end andre, forklarer ministeriets Valgenhed.

Nederst på ministeriets instruktion står der nemlig tydelig skrevet, at det ikke er sikkert, at alle de oplistede folketingspartier stiller op i den pågældende kommune, og at der omvendt godt kan være andre partier eller lister, der gør det.

»Jeg kan forstå, at nogle lokallister har opfattet vejledningen som en liste over partier, man kan stemme på,« siger Nicoline Nyholm Miller, der er valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriets Valgenhed.

Men det er ikke tilfældet, siger hun.

Fortegnelserne over opstillede lister og kandidater bliver nemlig først godkendt omkring den 28. oktober. Indtil da kan der i princippet nå at melde sig mange nye lister på banen i de enkelte kommuner og regioner - og andre kan falde fra. Og da der er åbent for brevstemmeafgivning tre måneder før valget, kan man derfor ikke undgå, at der er en periode, hvor fortegnelsen over kandidatlister med alle kandidater og partibogstaver ikke er klar. En procedure, der i øvrigt har været den samme de seneste mange år.

»Derfor er reglerne sådan, at kommunerne ikke før den 28. oktober kan lave en liste over, hvem de regner med vil stille op med en kandidatliste til valget. Derved risikerer man ikke at vildlede vælgerne, så de kommer til at brevstemme på nogen, der i sidste ende ikke stiller op,« siger Nicoline Nyholm Miller.

Men den forklaring tilfredsstiller ikke Axel Bredsdorff fra Lokallisten i Rudersdal.

»Jeg vil gerne have, at der bliver kommunikeret til vælgerne, at dem, der har valgt forkert, kan brevstemme igen,« siger han.

»Allerhelst vil vi selvfølgelig have, at det bliver lavet om.«