Lokale partifolk overtrådte reglerne om partistøtte: Kristian Jensen er »p....sur«

To lokale venstremænd trækker sig, efter at det er kommet frem, at oplysninger om tre års økonomiske bidrag til folketingspolitikere ikke er blevet givet videre. Finansminister Kristian Jensen er »p....sur«.

Finansminister Kristian Jensen (V) kalder manglende indberetning af partistøtte til venstrefolk for "utilgivelig". Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Kristian Jensen, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og fem menige folketingspolitikere fra Venstre har alle sammen modtaget økonomiske bidrag, der ikke er blevet indberettet efter de almindelige gældende regler for partistøtte. Det drejer sig om penge, der er givet i årene 2014, 2015 og 2016, oplyste Venstre lørdag i en pressemeddelelse.

Sagen får umiddelbart den konsekvens, at de, der af Venstre holdes ansvarlige for de manglende indberetninger, formanden for Venstres regionsbestyrelse i Region Midtjylland, Christian Juhl, og kasserer Ernst Kronvold Frederiksen, trækker sig fra deres poster.

Finansminister Kristian Jensen reagerede lørdag sådan her på sagen på Facebook:

»Jeg er p.... sur! Min kreds har indberettet sponsorer i fuld tillid til, at det blev videresendt til de rigtige myndigheder. At det ikke er sket, det er utilgiveligt, og derfor er jeg tilfreds med, at formanden og kassereren nu trækker sig«.

Sagens baggrund er, at bidrag over 20.000 kroner til bl.a. folketingspolitikere uden undtagelse skal indberettes og offentliggøres. I Venstre er det den relevante folketingskreds, der oplyser partiets regionsbestyrelse om bidragene, hvorefter regionsbestyrelsen har pligt til at sørge for at samle alle oplysningerne sammen og indberette dem til regionen, i dette tilfælde Region Midtjylland. Men ifølge Venstre har regionsbestyrelsen i Region Midtjylland ikke levet op til sit ansvar.

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, siger, at partiet nu, sammen med en revisor og advokat, er ved at gennemgå de indberetninger, som Christian Juhl og Ernst Kronvold Frederiksen af en eller anden grund ikke har delagtiggjort Region Midtjylland i. På spørgsmålet om, hvorfor der først handles fra Venstres side nu, siger Jens Kloppenborg, at man i partiet først blev opmærksom på sagen, da dagbladet Politiken tidligere på ugen henvendte sig og fortalte, at der var noget, der ikke stemte.

Jens Kloppenborg tilføjer, at han ikke forventer, at den kommende advokat- og revisorundersøgelse vil afsløre andre uregelmæssigheder i indberetningerne.

»Det ser ud til, at alle kredsene har indleveret de oplysninger, de skal. Det er bare det yderste led, der har glemt at indberette tingene,« som han formulerer det.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab og daværende medlem af et regeringsnedsat ekspertudvalg om øget åbenhed om partistøtte, siger i anledning af den aktuelle sag:

»Vi ville gerne have haft transparens, også på det kommunale og regionale niveau. Det her er noget rod. Jeg har ingen grund til at tro, at danske politikere er korrupte, men der er nogle regler, der ikke er blevet overholdt, og det er ærgerligt, for så begynder der at opstå en mistanke rundt omkring om, at der er urent trav.«

Venstres partisekretær, Claus Richter, siger, med henvisning til Christian Juhl og Ernst Kronvold Frederiksen, at »det er frivillige kræfter i Region Midtjylland, der desværre ikke har levet op til deres ansvar i Venstre. Derfor er jeg også tilfreds med, at formanden og kassereren i lyset af alvoren har besluttet sig for at trække sig.«

Det har ikke været muligt at træffe Christian Juhl og Ernst Kronvold Frederiksen for en kommentar til sagen.