Logbog dag 150: Galathea i pressens søgelys

De var der alle sammen: New Zealands største TV-station, to landsdækkende radiostationer, en stor avis og det nationale nyhedsbureau. For første gang lykkedes det for Galathea Ekspeditionen at komme i den udenlandske presses søgelys.

For første gang har en landsdækkende TV-station vist interesse for Galathea 3-ekspeditionen. Årsagen er ifølge New Zealands TV-station TV3, der i går var om bord på »Vædderen«, at det er en meget stor forskningsekspedition, at den er global, og at den fokuserer på miljøspørgsmål. Foto: Kristian Brasen, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Galathea 3 Ekspeditionen er kommet i den udenlandske presses søgelys i et omfang, som den ikke har været udsat for før. Dansk Ekspeditionsfond, der står bag den verdensomspændende videnskabelige sørejse, havde nemlig inviteret newzealandske medier til pressemøde efter »Vædderen«s ankomst til havnebyen Lyttelton på østkysten af New Zealands Sydøen.

Og minsandten om ikke hele seks medier dukkede op, heriblandt landets største TV-station, TV3, det nationale nyhedsbureau NZPA, der leverer stof til over 40 medier i landet, og Sydøens største avis, The Press.

Galathea Ekspeditionen fik dermed bl.a. fornøjelsen af at få 90 sekunders gratis »reklameindslag« i den nationale TV3s Six O'clock News samme aften.

Det er en væsentlig større mediebevågenhed, end ekspeditionen har oplevet i anløbshavne tidligere på ruten. I Sydney, Australiens største by, dukkede der til sammenligning ikke et eneste medie op på det tilsvarende pressemøde dér.

Ifølge professor i havbiologi Katherine Richardson - én af de formidlingsansvarlige på »Vædderen« - er hemmeligheden en ny pressestrategi.

»Vi præsenterer nu de enkelte forskningsprojekter i ganske få punchlines og har også lagt vægt på at finde en lokal, altså newzealandsk vinkel på ekspeditionen,« forklarer hun.

Og det gav tilsyneladende bonus. Berlingske Tidende spurgte efter pressemødet på »Vædderen« en række af de tilstedeværende newzealandske medier, hvad der gjorde dem interesseret - og det var i hvert fald ikke den kendsgerning, at ekspeditionen er fra Danmark.

»Nej, det har ingen betydning. I kunne lige så vel være kommet fra Sverige eller Tyskland. Det spændende er, at det er en meget stor forskningsekspedition, at den er global, og at den fokuserer på miljøspørgsmål - et emne, der optager newzealændere meget,« sagde Juanita Hampton, reporter på TV3.

Matthew Peddie, der er journalist på den landsdækkende, kommercielle radiostation Radio Live, forklarede dog også det store presseopbud med, at »det er en stille nyhedsdag, hvilket så blev jeres held.«

Men han understregede også, at han personlig synes, at der er mange spændende perspektiver i ekspeditionens globale sammenligning af miljøforureningen i fisk:

»Så i mit indslag vil jeg fokusere på, at de fisk, som ekspeditionen har fanget her omkring Lyttelton, har et lavt indhold af forurenende stoffer. Det er en historie, der passer godt til newzealændernes ønske om at have en grøn profil som nation.«

De to mest interviewede danske forskere blev således miljøkemikeren Jan Christensen fra Københavns Universitet, der undersøger fisk og skaldyr for miljøfremmede stoffer, og professor i fiskesygdomme Kurt Buchmann.

Sidstnævnte var især »en god historie« på grund af hans advarsel til newzealandske sushi-elskere:

Rå fisk er ofte inficeret med levende parasitter - op til 30 mm lange sildeorm - så frys endelig den rå fisk ned, før du går om bord i den japanske delikatesse. Det er en historie, der går rent hjem - også i newzealandske maver.