Lønmodtagerne er splittede: LO-forbund har indgået aftale på regionernes område

LO-forbund har sagt ja til en aftale på regionernes område, mens FTF og Akademikerne har sagt nej. Dermed er fagbevægelsen splittet og musketereden brudt.

Dennis Kristensen (FOA-formand) og Anders Kühnau (topforhandler for regionerne). (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Tidligt onsdag morgen indgik FOA, 3F, HK, Socialpædagogerne samt Dansk Socialrådgiverforening et forlig med Danske Regioner på vegne af deres medlemmer i regionerne.

Således kaster de igangværende overenskomstforhandlinger langt om længe en aftale af sig.

Det var imidlertid ikke alle på det regionale områdes lønmodtagerside, som kunne se sig selv i aftalen, og det har splittet fagbevægelsen på det regionale område i to.

Forbundene under LO har takket ja til en aftale på regionernes område, mens forbundene FTF og Akademikernes Centralorganisation (AC) har sagt nej til samme aftale. Aftalen omfatter således 46.000 medlemmer ud af sammenlagt 120.000 ansatte i landets regioner.

Dermed er der opstået to forskellige positioner blandt lønmodtagerne på regionernes område.

»Vi har fået et resultat, som matcher det, vi gik ind til forhandlingerne med,« siger Dennis Kristensen onsdag morgen.

Blandt forbundene, som ikke takkede ja til aftalen, er der stor skuffelse at spore. Ifølge AC er det spisepausen, som har splittet parterne.

»Dennis Kristensen udtaler sig på egne vegne, og det er rigtig ærgerligt, at han og LO-forbundene har valgt at sige, at det resultat, forhandlingsfællesskabet ikke synes var tilstrækkeligt, det har man sagt ja til,« siger Lars Qvistgaard, formand for AC:

»Vi har hele tiden gået efter en overenskomstsikret ret til spisepause. Der kan jeg konstatere, at det er andre villige til at slå sig til tåls med.«

FOA-formand Dennis Kristensen mener omvendt, at den indgåede aftale sikrer »tilstrækkelig tryghed« omkring spisepausen.

»Og så er der andre, der ønsker en større tryghed, og det koster en pris hos arbejdsgiverne. Den pris ville vi ikke betale, og vi ville ikke betale for, at andre fik den. Så det har været helt naturligt, at dem, der vil have det ekstra, må tage stilling til, om de vil betale ekstra for det,« siger Dennis Kristensen til Politiken.

Også chefforhandler for lønmodtagerne på regionernes område, Grete Christensen, erklærede natten til onsdag sin skuffelse over LO-grupperne, og at fællesskabet ikke vejede tungere.

»Jeg er overrasket. Vi har set mange udtalelser de seneste dage. Fællesskabet har betydet rigtig meget,« siger Grete Christensen.

»Jeg synes, at Dennis (Kristensen, formand for FOA, red.) tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget.«

Lars Qvistgaard oplyser, at forhandlingsfællesskabet fortsætter forhandlingerne for en anden aftale.

Ifølge chefforhandler for regionerne Anders Kühnau (S) er der imidlertid ikke mere at forhandle om.

Kan man forhandle videre?

»Nej. Det her er en aftale, som vi har indgået, og som man har mulighed for at tilslutte sig,« siger Kühnau og pointerer, at det er hans håb, at flere organisationer tilslutter sig den »rigtig gode aftale«.

Forhandlingerne på det kommunale og statslige område fortsætter onsdag i Forligsinstitutionen på Sank Annæ Plads i København.

Kommunernes parter er indkaldt klokken 10, mens parterne på statens område er tilsagt til klokken 13.