Lønkrav sætter Fogh under pres

Sygeplejerskernes løn bør hæves med 2.000-5.000 kroner om måneden, mener et flertal af danskerne. Økonomer advarer mod øgede offentlige udgifter.

Forud for denne måneds præsentation af den stort anlagte kvalitetsreform om udviklingen af den offentlige sektor øges presset på regeringen for at give de offentligt ansatte mere i løn. Mens social- og sundhedsassistenterne i denne uge blev lovet ekstra penge af Dansk Folkeparti, melder landets sygeplejersker sig nu med fornyet krav om et lønløft. Og sygeplejerskerne har massiv opbakning i befolkningen, hvor 65 pct. bakker om lønstigninger på op til 5.000 kr. om måneden. Det viser en ny meningsmåling fra Gallup.

»Opbakningen betyder meget, specielt hvis vi kommer dertil, hvor vi bliver nødt til at konflikte. Vi kridter nu fronterne op politisk alle de steder, hvor vi kan komme i nærheden af det,« siger Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Flere økonomer advarer dog politikerne imod at skrue op for de offentlige udgifter og kaste ekstra lønkroner ind i overenskomstforhandlingerne.

»Man kan sagtens have sympati for bestemte grupper af offentligt ansatte, som måske er sakket bagud i lønudvikling. Men i den nuværende situation er der simpelthen ikke plads til at øge de offentlige udgifter uden, at man presser det offentlige forbrug ned på andre områder eller finansierer det med højere skatter,« siger overvismand Peter Birch Sørensen.

Den store opbakning bag sygeplejerskernes lønkrav får da heller ikke Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, til umiddelbart at love flere penge til de offentligt ansatte.

»Det er noget arbejdsmarkedets parter diskuterer ved forhandlingsbordet. Men det er ikke sådan, at regeringen ikke gør noget for de offentligt ansatte. Vi har lige lavet en trepartsaftale med forbedringer for otte milliarder frem til 2011,« siger Troels Lund Poulsen.