Løkke vil udskyde møde med tyrkisk premierminister

Konflikter mellem Tyrkiet, Tyskland og Holland er årsag til, at Løkke vil udskyde møde med premierminister.

Foto: YVES HERMAN

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har foreslået den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, at udskyde et planlagt besøg i Danmark.

Det skyldes en eskalerende konflikt mellem Tyrkiet på den ene side og henholdsvis Tyskland og Holland på den anden side.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

»Under normale omstændigheder ville det være en glæde at tage imod den tyrkiske premierminister Yildirim, som jeg havde en åbenhjertig og konstruktiv samtale med i Ankara den 10. december 2016.«

»Men med de aktuelle tyrkiske udfald mod Holland kan mødet ikke ses løsrevet fra dette. Jeg har derfor foreslået min tyrkiske kollega at vores møde udsættes,« udtaler statsministeren.

Premierministeren har planlagt et besøg 19.-20. marts. Det sker i forlængelse af statsministerens besøg i Ankara. Dialogen om besøget har stået på i flere uger, oplyser statsministeren.

Han uddyber søndag over for TV 2, hvorfor han har udskudt besøget.

»Vi er meget bekymrede over den aktuelle politiske udvikling i Tyrkiet - også i forhold til den retorik, som Tyrkiet bruger over for lande som Holland.«

Han forventer, at den tyrkiske premierminister vil blive væk og følge ønsket om at udskyde besøget.

»Jeg er ret sikker på, at når vi har aftalt et besøg med Tyrkiet, og vi så udskyder det, så bliver det udskudt,« siger han til TV 2.

Flere tyrkiske ministre har planlagt besøg i europæiske lande for at holde vælgermøder. Det sker i forbindelse med en folkeafstemning om en ændring af den tyrkiske forfatning.

Ændringen vil give landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mere magt.

»Den danske regering ser med stor bekymring på den aktuelle udvikling i Tyrkiet, hvor demokratiske principper er under stort pres.«

»Normalt ville dette ikke blokere for et møde, men snarere gøre det endnu mere relevant, fordi det kunne give mulighed for at formidle denne bekymring direkte,« siger Lars Løkke Rasmussen i pressemeddelelsen.

Aflysninger i Holland og Tyskland af flere vælgermøder har fået den tyrkiske regering til at love gengældelse. Præsident Erdogan har samtidig beskyldt både hollænderne og tyskerne for at bruge nazimetoder.

»Den tyrkiske karakteristik af de vestlige demokratier og de aktuelle udfald mod Holland vil betyde, at et møde netop nu vil blive udlagt som udtryk for, at Danmark ser mildere på udviklingen i Tyrkiet, hvilket ingenlunde er tilfældet,« tilføjer statsministeren.

Løkke vil på fredag orientere folketingets partier om beslutningen. Det vil ske på et møde med Udenrigspolitisk Nævn, har Løkke meddelt nævnet. Det oplyser Statsministeriet til Ritzau.

/ritzau/