Løkke: »Upassende« at skattesag blev nævnt på V-ministermøde

Helle Thorning-Schmidts skattesag dukkede pludselig op på et af Venstres ministermøder i sommeren 2010.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen efter afhøringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Én gang blev Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag drøftet på et officielt ministermøde i Venstre i sommeren 2010.

Det fortalte Venstres formand og landets daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, da han fredag formiddag blev afhørt af Skattesagskommissionen i Søborg.

Løkke fandt det »lidt upassende«, at sagen overhovedet blev nævnt på ministermødet, forklarede han.

Så vidt han kunne redegøre for, fandt mødet sted den 13. august 2010 - et tidspunkt hvor Skat Købehavn stadig var i gang med at behandle selve substansen i skattesagen, nemlig om Thornings mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig i Danmark eller ej.

Tonen på ministermødet var uformel, og pludselig spurgte »en kollega« til Lars Løkke Rasmussen til skattesagen, fortalte Venstre-formanden i vidneskranken.

»Hvem?« ville kommissionens udspørger, Lars Kjeldsen.

»Det kan jeg ikke huske,« svarede Løkke.

»Men jeg kan huske, at jeg i situationen faktisk fandt det lidt upassende. Jeg gav ordet videre til skatteministeren (Troels Lund Poulsen, red.), som oplyste, at den her sag var i proces og behandling hos Skat København. Det er det eneste møde, hvor jeg kan erindre mig, at den her sag har været diskuteret. Så har det givetvis også været sådan, at man mand og mand imellem har talt om den her sag, hvis der har ligget en avis eller en karikaturtegning på bordet,« sagde Løkke.

På spørgsmålet om hvorvidt Lars Løkke Rasmussen på noget tidspunkt har drøftet skattesagen med Troels Lund Poulsen, svarede han:

»Nej, jeg har ikke drøftet ligningssagen, jeg har heller ikke med Troels Lund Poulsen haft drøftelser om den politiske sag. Men jeg kan ikke sidde her og sige, at jeg totalt kan udelukke, at jeg har været i det samme lokale, hvor Troels Lund Poulsen også har været, og der er faldet en bemærkning, der har relateret sig til den her sag.«

Overfor chefen for Venstres kommunikationsafdeling, Søs Marie Serup, havde Lars Løkke Rasmussen tidligere i forløbet specifikt bedt om at blive holdt helt ude af sagen, forklarede han og understregede, at han så Thorning-familiens skatteforhold som en personsag:

»Jeg har sagt: Jeg vil ikke have noget med den sag at gøre. Den må I håndtere. Og det har Peter Christensen, så håndteret,« sagde Løkke med henvisning til, at det var Venstres daværende politiske ordfører, Peter Christensen, der udtalte sig til pressen om skattesagen.

Forklaringen stemmer overens med, hvad Søs Marie Serup fortalte, da hun vidnede for Skattesagskommissionen sidste år.

Omvendt står Lars Løkke Rasmussens klare afvisning af at have haft drøftelser om skattesagen med Troels Lund Poulsen i kontrast til hans udtalelser fra december 2011, hvor han havde mere end svært ved at svare på, om han havde deltaget sådanne drøftelser på møder i Venstre. Bogstaveligt talt med ryggen mod muren sagde Løkke dengang, at det ikke var et præcist spørgsmål:

»Du spørger. Og du får svar, som du spørger,« lød det fra Løkke på et lettere kaotisk pressemøde.