Løkke til mindehøjtidelighed: »De prøver at hugge et sværd ned gennem vores verden«

Flere tusinde er lige nu mødt op på Kongens Nytov i København til mindehøjtidelighed for terrorofrene i Paris.

Demonstration foran den franske ambassade med lys, fakler og blomster for at mindes dem, der ikke er blandt os mere og for at vise respekt og opbakning til Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ikke en lyd at høre fra de flere tusinde fremmødte, da mindehøjtideligheden på Kongens Nytorv for terrorofrene i Paris mandag aften.

Det skete med et minuts tavshed, hvorefter sangerinden Katinka bl.a. sang den norske forfatter og digter Nordahl Griegs »Til Ungdommen« fra 1936.

Højtideligheden er arrangeret af de poltiske ungdomsorganisationer, og side om side stod børn, unge voksne og gamle. Mere end 10.000 danskere ifølge politiet på stedet. Mange med lukkede øjne. Mange med fakler i hånden.

Første taler var statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V), der talte om en af de værste terrorhandlinger i nyere tid.

Han talte om forfærdelse, afsky og dyb sorg. Men glædede sig også over, at så mange danskere var mødt op for at vise deres solidaritet med det franske folk.

Han kaldt angrebet i Paris et angreb på os alle og henviste til franskmændendenes erklæring fra 1789 om, at »menneskene fødes og forbliver lige i rettigheder«.

»De prøver at hugge et sværd ned gennem vores verden,« sagde han om islamisterne:

»Men vi står fast... Vi nægter at give efter for den mørke frygt, disse kræfter prøver at sprede... Vi vil aldrig give køb på vores frie og åbne verden.«

Et par ord på fransk var der også til Frankrigs ambassadør.

Lars Løkke Rasmussen understregede, at den danske deltagelse i kampen mod IS fortsætter.

Frankrigs ambassadør, François Zimeray, benyttede sin tale til at takke det danske folk for det, han kaldte »total solidaritet«.

»Danskerne siger gerne, de er et lille land. Men de er en stor nation, og det viste de på en af de mørkets dage i historien,« sagde han:

»Fra vores hjerter, i Frankrigs navn og fra det franske folk, siger vi tak, tusind tak.«

Der blev klappet.

Ambassadøren udtrykte håb og forvisning om, at Frankrig - med bl.a. Danmarks hjælp - vil vinde kampen mod dem, der vil landet ondt.

»Vi er forenede mod en rædsel, der ikke har farve eller religion. Vi vil overvinde den og vinde denne kamp, fordi vi føler solidaritet,« sagde François Zimeray og tilføjede på dansk:

»Sammenhold.«

Efter den franske ambassadør havde talt, gik Helle Munk Ravnborg fra Mellemfolkeligt Samvirke på scenen, og højtidligheden afsluttes med musik ved kunstneren Isam B.