Løkke søger efter smuthul til hjemsendelse af kriminelle rumænere

Højesteret har sagt nej, men sammen med Rumæniens præsident prøver statsminister Lars Løkke Rasmussen nu at finde en alternativ måde at sende kriminelle rumænere hjem til afsoning.

Læs mere
Fold sammen

Bag en afskrællet gul facade i et hus ved landevejen i den sydvestsjællandske by Stenlille blev fattige rumænere spærret inde af menneskehandlere, mens deres identitet blev udnyttet til bedrageri.

Men tre rumænske bagmænd i den såkaldte »Hvepsebosag« kan ifølge den danske højesteret ikke sendes til afsoning i deres hjemland, fordi forholdene i rumænske fængsler er elendige.

»Utåleligt,« mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der benyttede det netop overståede EU-topmøde til at appellere til den rumænske præsident, Klaus Iohannis, om at finde en løsning på problemet.

»Det er ikke rimeligt, at vi har rumænske kriminelle siddende i Danmark, som vi ikke kan sende hjem til et andet EU-land,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Danmark vil sende de tre søskende og en fjerde rumæner til afsoning i hjemlandet. Fra rumænsk side ligger der desuden en udleveringsbegæring på dem. Men sidst i maj afgjorde Højesteret, at forholdene i rumænske fængsler er i strid med menneskerettighederne og kan udsætte de fire rumænere for »nedværdigende og umenneskelig behandling«

En skyggeside.

Konkret kan Danmark godt udvise de fire til Rumænien, men man kan altså ikke lovligt udvise dem til afsoning i Rumænien.

»Det er skyggesiden af EUs frie bevægelighed,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der ellers i løbet af topmødet talte varmt om netop den fri bevægelighed.

»Det er jo et kæmpe problem, fordi det europæiske fællesskab hviler på – det er faktisk forudsætningen for, at man kan blive medlem af EU – at man lever op til menneskerettighederne.«

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, tog ifølge Lars Løkke Rasmussen sagen »meget alvorligt« og vil hjælpe Danmark med at finde en løsning. Rent praktisk afventer Klaus Iohannis, at der bliver dannet en regering i Rumænien, før en ny justitsminister kan tage sig af sagen.

Den rumænske præsidents pressestab afviste på topmødet at besvare Berlingskes spørgsmål om sagen.

Mens Højesteret om udvisningen primært forholdt sig til, at cellerne i Rumænien er alt for små, understreger Amnesty International, at afsoningsforholdene i Rumænien desuden er »korrupte og voldelige«. Og selv om juridisk konsulent Claus Juul godt kan forstå frustrationen set fra dansk side, mener han ikke, der er der er nogen nem bilateral politisk aftale at hente i sagen.

»Enten må man stirre rumænerne dybt ind i øjnene og sige, at de er nødt til at hæve standarden, eller også er man nødt til at være med at drive nogle fængsler, der lever op til menneskerettighedsstandarder. Så skal man have penge op af lommen. Der er ikke nogen nem vej at sende dem til afsoning i Rumænien, så længe forholdene er, som de er,« siger Claus Juul.

Ideen om at sende udenlandske kriminelle dømt i Danmark til at afsone i udlandet er ikke ny.

Regeringen har haft indledende drøftelser med både Rumænien og Litauen om muligheden for at leje egentlige afsoningspladser.

Daværende justitsminister Søren Pind sagde i oktober, at målet var at gøre det så billigt som muligt, samtidig med at menneskerettighederne blev overholdt.