Løkke og Lykketoft i kamp mod vold

Der kommer til at stå et usædvanligt par på talerstolen, når den dræbte Cem Aydin bliver mindet fredag eftermiddag.

Den dræbte Cem Aydin ville være blevet 22 år fredag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) og Mogens Lykketoft (S) er normalt politiske modstandere, men fredag eftermiddag kommer de til at danne fælles front i kampen mod meningsløs vold.

Den tidligere Venstre-statsminister og nuværende oppositionsleder og Socialdemokraternes tidligere udenrigs-, finans- og skatteminister vil begge gå på talerstolen i Vanløse i København, når den dræbte Cem Aydin, der ville være blevet 22 år fredag, mindes.

Mindehøjtideligheden er blevet arrangeret af Cem Aydins storebror, Dogu Aydin, der tidligere har brugt familietragedien til at sætte fokus på de mange meningsløse overfald, der sker hvert år.

- Det er en meget smuk og rigtig reaktion på den forfærdelige begivenhed, der har ramt Dogus familie, siger Mogens Lykketoft til Berlingske Nyhedsbureau.

Under sloganet »Vi tager afstand fra vold, gør du?« vil han fredag gå på talerstolen for at opfordre tilhørende til at bakke op om Dogu Aydins initiativ.

- Nu må vi mobilisere så mange som muligt til at bekæmpe vold og erkende, at der ikke er noget, der hedder selvtægt. Det er politiet, der skal løse opgaven, og vi skal hjælpe hinanden med at inddæmme de kræfter, der udøver vold, siger Mogens Lykketoft.

Gerningsmænd på fri fod

20. januar blev 21-årige Cem Aydin tæsket ihjel ved sit hjem på Frederiksberg i København. Efterfølgende har Dogu Aydin samlet tusindvis af mennesker til fredsmarch i København, Aarhus, Odense og Istanbul.

- Det er ikke kun for min lillebrors skyld. I mit job som læge ser jeg alt for ofte ofre for grov vold komme ind på skadestuen. Sådan skal det ikke være i Danmark. Der er behov for, at vi siger klart fra mod vold, siger Dogu Aydin.

Politiet har stadig ikke fundet frem til nogen af de otte gerningsmænd, der slog og sparkede Cem Aydin, til han døde. Men den afdøde mand kendte formentlig intet til dem.

- Det er svært. For mig giver det en lille smule fred at gøre noget, at arrangere en mindeaften. Det bringer ikke min bror eller de andre voldsofre tilbage, men måske skaber det en verden med lidt mindre accept af vold, siger Dogu Aydin.

Mange kender ikke deres overfaldsmand

I 2011 anmeldte 18.361 danskere, at de var blevet udsat for vold, men politiet har intet overblik over, i hvor mange af tilfældene offeret kendte gerningsmanden.

Men i den seneste offerundersøgelse fra Justitsministeriet, der mellem 2005 og 2010 interviewede 12.000 voldsofre, fremgår det, at 65 procent af ofrene ikke kendte deres gerningsmænd.

- Umiddelbart vil jeg tro, at andelen af ofre, der siger, at de ikke kendte gerningspersonen, er større, når man ser på den registrerede kriminalitet. Tilbøjeligheden til at anmelde en voldsforbrydelse til politiet vil generelt være større, når man ikke kender gerningspersonen, end hvis det er en nabo eller en gammel bekendt, hvor man måske kan klare sagen på anden vis, siger Britta Kyvsgaard, forskningschef i Justitsministeriets Forskningsenhed.

Hun understreger, at Justitsministeriet har fået lovning af politiet på, at offerets relation til gerningsmanden vil blive registreret.

Cem Aydin bliver mindet fra klokken 16 fredag på Slotsherrensvej 107 i Vanløse i København. Udover Mogens Lykketoft og Lars Løkke Rasmussen vil sangerne Haluk Levent, Mikail Aslan og Seydi, der er blevet fløjet ind fra Tyrkiet, gå på scenen for at mindes det unge voldsoffer.