Løkke lover ny bedre blodtest

To patienter er blevet smittet med HIV-smittet blod. Nu kritiseres sundhedsministeren for at have fejlvurderet situationen. Løkke kalder kritikken "uanstændig".

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en bred vifte af Folketingets sundhedsordførere er nu klar til at investere i en langt mere effektiv test af donorblod.

Indførslen af den såkaldte NAT-blodtest kommer i kølvandet på, at to patienter i foråret blev smittet med HIV-inficeret blod på Rigshospitalet i København.

I 2004 afviste sundhedsministeren og Folketinget at indføre NAT-testen, da blodforsyningsloven skulle revideres. Onsdag mødes sundhedsordførerne med ministeren for at blive enige om en ny løsning.

- Min anbefaling vil være, at vi bruger NAT-screeningerne. Vi skal ikke bruge teknologien fra 2004, men benytte os af den nye teknologi, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til Ritzau.

Sundhedsministeren kritiseres af Socialdemokraterne for at have fejlvurderet sikkerheden i 2004.

- Jeg mener, at ministeren har et forklaringsproblem. Han overbeviste os om, at systemet var sikkert nok. Vi fik sort på hvidt tal for, at sikkerheden i Danmark allerede var så høj, at den nye test ikke ville redde yderligere liv, siger Socialdemokraternes tidligere sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Lars Løkke Rasmussen (V) kalder kritikken "helt uanstændig".

/ritzau/