Løkke åbner offentlig lønsamtale: Vil hæve sygeplejerskers løn

Lars Løkke Rasmussen går nu statsminister Mette Frederiksen i bedene og åbner op for en diskussion af de offentligt ansattes løn på Christiansborg. »Vi nærmer os lidt en nødretssituation,« mener han.

Normalt holder politikere sig af respekt for den danske model fra at diskutere de offentligt ansattes løn. Men nu gør Lars Løkke Rasmussen en undtagelse. Han mener, at manglen på sygeplejersker kalder på, at man hæver lønnen. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange parker står små skilte på plænerne med påskriften: »Græsset må ikke betrædes«.

Hvis den nationale politiske debat var en park, ville skiltet være plantet i emnet: de offentlige ansattes løn.

Af respekt for og hensyn til den såkaldte danske model, hvor arbejdsmarkedets parter bliver enige om løn- og arbejdsvilkår, holder politikerne på Christiansborg sig normalt fra emnet.

Alligevel berørte statsminister Mette Frederiksen (S) plænen, da hun i Jyllands-Posten i sidste uge sagde, at de offentligt ansattes løn skal »på bordet« på Christiansborg.

Og nu går Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, skridtet videre i et interview med Altinget, og han argumenterer for, at det er nødvendigt, fordi »vi nærmer os lidt en nødretssituation«.

»Det starter med, at du går ind og sørger for at gøre noget ved lønnen til de sygeplejersker, der vælger at dedikere hele deres arbejdsliv til det offentlige sygevæsen,« siger han til Altinget.

Det står hverken soleklart om og i hvilken grad Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen decideret vil blande sig i de offentligt ansattes løn. Den tidligere statsminister mener dog, at man politisk bør sikre personalet højere løn for at øge mængden af ansatte i sundhedsvæsenet. Det forestiller han sig enten skal ske gennem fuldtids- eller fastholdelsestillæg.

En gratis omgang valgflæsk

Noget mere konkret end, da landets nuværende statsminister i sidste weekend i Jyllands-Posten sagde, at lønspørgsmålet »bliver nødt til også at være inde på det bord, hvor vi på Christiansborg sammen med kommuner, regioner og alle andre skal forsøge at løse nogle af de her grundlæggende spørgsmål«.

Mette Frederiksen begrundede det med, at velfærdssamfundet grundet den demografiske udvikling er på vej »ind i noget, der ikke er godt«. Uden dog at præcisere, om de offentligt ansatte dermed skal have mere i løn, hvornår, hvordan og hvorledes.

»Det er lidt uklart, hvad Mette Frederiksen mener. Men hun kommer med en form for signal om, at hun ønsker at tilføre de offentligt ansatte nogle ekstra penge,« sagde Berlingske politiske kommentator, Bent Winther efterfølgende.

Samtidig kaldte han det en bombe, fordi det normalt er således, at lønudviklingen i det offentlige følger det private arbejdsmarked herhjemme.

»Jeg mener, at det er valgflæsk, men jeg mener også, at det er en gratis omgang, så længe hun ikke sætter beløb på,« sagde Bent Winther i den forbindelse.