Løhde: Vi reagerede for langsomt på frygt for HPV-vaccine

Tilslutningen til vaccinations-programmet styrtdykker. Minister bebuder informations-offensiv.

Myndighederne har været alt for langsomme til at handle på tusindevis af pigers frygt for bivirkninger ved den omdiskuterede HPV-vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne har været alt for langsomme til at handle på tusindevis af pigers frygt for bivirkninger ved den omdiskuterede HPV-vaccine.

Dét erkender sundhedsminister Sophie Løhde (V),  efter at tilslutningen til vaccinations-programmet er styrtdykket. Ministeren bebuder derfor nu en offensiv for at få flere piger til at lade sig HPV-vaccinere.

»Der er desværre sket et fald i antallet af piger, som bliver vaccineret for HPV. Det er ærgerligt og hænger desværre nok bl.a. sammen med, at myndighederne var for lang tid om at reagere på pigernes og familiernes bekymringer. Vi lægger derfor op til, at der skal sættes penge af til en nuanceret informationsindsats, som gerne skal resultere i, at flere vaccineres,« siger Sophie Løhde.

Løftet om en øget oplysningsindsats kommer samtidig med, at nye tal fra Statens Serum Institut viser, at det blot er 43 pct. af pigerne fra årgang 2003, der indtil nu har fået første del af vaccinen. I tidligere årgange har tallet ligget helt oppe på 90 pct.

Informationen skal ifølge sundhedsministeriet  både være rettet mod de unge og deres forældre, som skal tage valget, og det sundhedspersonale, som skal vejlede de unge og deres familier. Indsatsen skal bl.a. indeholde en »afbalanceret information om fordele og ulemper ved HPV-vaccination«, hedder det.

I samme forbindelse er det også hensigten at gøre noget for de unge mænd, som i dag ikke er godt nok beskyttet mod HPV-infektion og derfor er i særlig risiko for at få HPV-virus.  Derfor skal Sundhedsstyrelsen nu undersøge mulighederne for en pilotafprøvning af HPV-vaccinationstilbud målrettet unge mænd, som er tiltrukket af mænd.

Samlet afsættes der fem mio. kr. til de to initiativer.

Bestræbelserne på at øge tilslutningen til HPV-vaccinen er en del af den nye kræfthandlingsplan, som også rummer flere andre initiativer for at bekæmpe livmoderhalskræft.

Som beskrevet i Berlingske søndag lægger regeringen også op til at droppe aldersgrænsen på 65 år for deltagelse i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, så også ældre kvinder kan deltage og vil få tilbudt de jævnlige undersøgelser, som  skal spotte de første tegn på sygdommen og give optimale muligheder for at behandle den.

Hvis man lykkes med begge dele - både at få flere til at følge screeningsprogrammet og at få flere piger til at lade sig HPV-vaccinere - er det ifølge eksperter ikke urealistisk nærmest at udrydde sygdommen, som årligt koster ca. 100 danske kvinder livet, mens ca. 400 hvert år får konstateret sygdommen.

»I dag har vi både et screeningsprogram, som betyder, at vi kan opspore sygdomstegn på et tidligt tidspunkt og sætte ind med behandling, og et vaccinationsprogram, der beskytter mod celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft. De to ting tilsammen gør, at vi kan redde menneskeliv,« siger Sophie Løhde.