Løhde: Privathospitaler skal sikre hurtig diagnose

Kun lidt over halvdelen af patienterne får udredt deres sygdom inden for 30 dage. Hvis det offentlige ikke kan levere, må andre træde til, siger sundhedsministeren.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske patienter har krav på at blive udredt og få en diagnose inden for 30 dage, når de bliver henvist til et sygehus.

Men det er en tom rettighed, mener sundhedsminister Sophie Løhde (V). Hun reagerer på nye tal fra Statens Serum Institut, der viser, at kun 57 procent de patienter, som i april, maj og juni i år blev henvist til et sygehus, fik en diagnose inden for 30 dage, som man har krav på.

Det er den laveste andel, siden den såkaldte udredningsret blev indført i 2013, og det kalder på handling, mener sundhedsministeren.

»Uanset hvordan man vender og drejer tallene, er det skuffende. Jeg er i hvert fald ikke imponeret over regionernes indsats, og jeg mener godt, vi kan konkludere, at udredningsretten ikke virker godt nok. Som den er skruet sammen i dag, er det en tom patientrettighed,« siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Hun påpeger, at udredningsretten reelt kun giver patienterne ret til at klage, hvis tidsfristen ikke overholdes. De har ikke ret til at kræve hurtig udredning et andet sted, eksempelvis på en privatklinik, men det skal der laves om på.

»Vi skal styrke patienternes rettigheder i sundhedsvæsnet. De skal have en reel ret til hurtig udredning, og de skal have mulighed for at vælge ventetid fra. Regeringen vil derfor sikre, at patienterne får udvidede valgmuligheder, hvis de offentlige sygehuse ikke har kapacitet til at udrede og behandle dem inden for 30 dage,« siger sundhedsministeren.

I andet kvartal af 2015 gennemførte sygehusene cirka 96.000 udredningsforløb. Af dem blev 57 procent gennemført inden for de lovede 30 dage.