Løbet er endnu ikke kørt for kometen ISON

Selv om chancerne er minimale, så er det for tidligt at afskrive kometen ISONs chancer for at klare kampen mod solen, siger astrofysiker.

Billede fra NASA af kometen ISON (nederst), der nærmer sig Solen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet om at se en af århundredets flotteste kometer er stadig intakt, vurderer afdelingsleder for Astrofysik, Allan Hornstrup, DTU Space.

»Kometen ISON er formentlig røget ind i solen, men det er ikke helt klart endnu. Det ved vi først med sikkerhed om et par timer,« siger Allan Hornstrup.

»Den er tydeligvis meget tæt på solen, som det var ventet. Men hvorvidt den klarer nærkontakten med solen afhænger af, hvor stor kernen er, og da det er svært at vurdere, hvor stor kernen er, kan man ikke med sikkerhed sige hvor meget af den, der forbliver tilbage,« tilføjer astrofysikeren, som krydser fingre for et spektakulært syn.

»Det fascinerende er jo, at hvis den lige akkurat overlever, så har den fået så meget fordampet materiale, at den vil være en af de klareste kometer på grund af sin hale.

Astronomerne har hidtil kun kunnet gisne om kometens skæbne, for der har ikke været mange fortilfælde. Det er nemlig sjældent, at kometer kommer så tæt på solen, som ISON gør det, og astronomerne ved ikke meget om dens størrelse og sammensætning.

Mere sikkert er det, at ISON har haft en tophastighed på cirka 378 kilometer i sekundet, og at afstanden til solen har været på cirka 1,2 millioner kilometer til solens overflade.

Grunden til, at ISON har trukket så meget opmærksomhed med sig, er, at den kan fortælle os noget om solsystemets barndom. Derfor studeres den nøje ved hjælp af mange forskellige teleskoper i rummet såvel som på landjorden.