Løb i naturen er hårdere end på løbebånd

Påsken har budt på varmere temperaturer, og derfor rykker løbetræningen for mange udenfor. Men faren for at blive skadet ligger og lurer.

Det kan resultere i slemme skader, hvis du ikke lader kroppen tilpasse sig det nye underlag stille og roligt, når forårets komme lokker dig ud i naturen fra en nok så aktiv vinter på løbebåndet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: I takt med at vi går varmere og lysere tider i møde, skifter mange af os det monotone løbebånd og tunge indeklima ud med naturens eget underlag og frisk luft.

Det betyder dog ikke, at du bare kan binde snørebåndene og kaste dig ud i en 10 kilometers løbetur i det fri.

For det kan nemlig ende med slemme skader, hvis du ikke lader kroppen tilpasse sig det nye underlag, siger Camilla Spagner, som selv er eliteløber og rådgiver motionister om løb.

- Når man rykker sin træning udenfor, er det vigtigt, at man starter langsomt op med sit løb. For selv om man har trænet meget i løbet af vinteren på løbebånd eller konditionstrænet på anden måde, kan man ikke bare overføre den træning direkte til udendørs løb, siger hun.

Det skyldes blandt andet, at indendørssæsonen for mange har været præget af ensformig træning på løbebånd, hvor man primært løber ligeud i samme tempo.

Men i naturen er underlaget kuperet og indeholder langt mere variation, end løbebåndet eller gulvet i en træningssal kan tilbyde.

- Sener og led i ben og fødder kan være flere måneder om at vænne sig til at løbetræne udenfor, siger Spagner.

Derfor er tre til fem kilometer et par gange om ugen alt, hvad kroppen bør udsættes for i starten, forklarer Jonas Tybirk Nielsen, cand.scient. i idræt ved Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Det er heller ikke uden betydning, hvor du løber, når træningen foregår uden for fitnesscenteret.

- Fortove er det værste og hårdeste underlag, man kan løbe på, fordi det er banket så hårdt sammen. Derfor skal man helst undgå at løbe på fortove, fordi de mange små og fine muskler i foden samt musklerne i skinnebenet slet ikke er vant til så hårdt underlag, siger Jonas Tybirk Nielsen.

Asfaltvej er ligeledes et hårdt underlag, som du bør skåne din krop for til at begynde med. Dog er det ikke lige så slemt som et fortov.

Løbeturen bør altså foregå på et blødt underlag som skovstier, grusstier og græs.

Fakta: Sådan løbetræner du i det fri:

- Overvej at kombinere løb og powerwalk, når du begynder at træne udenfor.

- Intervaltræning op og ned ad bakker er godt til at styrketræne kroppen.

- Kuperet terræn gør en stor forskel, fordi man helt automatisk kommer til at variere sit tempo, så man undgår et monotont løb.

- Invester i ordentlige løbesko og brug en vindtæt jakke, hvis det blæser.

- Brug gerne lag på lag løbetøj, så man kan tage noget af, hvis det bliver for varmt.

Kilder: Camilla Spagner og Jonas Tybirk Nielsen

/ritzau/FOKUS