Lodser bange for at blive valgt fra af farlige skibe

Frygten for at lodsen vælges fra på udenlandske skibe, afholder de danske lodser i at anmelde farlige skibe. Det siger formanden for Dansk Navigatørforening, Mogens von Jessen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af hans medlemmer var lods om bord på tankskibet "Prestige", mens det passerede de danske farvande. Tirsdag sank skibet ud for den spanske kyst med en massiv olieforurening til følge. Lodsen har i flere medier givet udtryk for, at hverken skibets generelle tilstand var så ringe, at han overvejede at anmelde det til søfartsmyndighederne. Det skete dog ikke. Den beslutning kan ikke kritiseres, mener formanden.

- Vi har et kundeforhold til skibene, som vi gerne vil beskytte. Jeg er kendelig nervøs for at skibe i dårlig forfatning ville stoppe med at bruge lods, hvis det rygtedes, at de risikerede at blive anmeldt, siger Mogens von Jessen.

Lodsene har ingen pligt til at anmelde et skib til Søfartsstyrelsen, hvis de opdager, at det er i ringe stand. Kun hvis søfartsreglerne overtrædes eller at miljøet er direkte i fare, skal der indberettes til myndighederne.

/ritzau/