Nyhedsvarsel
Samfund

Lockout er en realitet

Forhandlingerne om en overenskomst for 15.000-17.000 undervisere på fri-, efter- og professionsskolerne er brudt sammen, oplyser Forligsinstitutionen. Lockout træder i kraft 1. april.

Foto: Torkil Adsersen

Fra og med tirsdag 2. april træder lockouten af lærerne i kraft, for forhandlingerne på skoleområdet mellem Lærernes Centralorganisation og Moderniseringsstyrelsen er mandag eftermiddag brudt sammen.

Det bekræfter forligsmand Mette Christensen i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.

»Efter forløbet af forhandlingerne ser jeg ikke grundlag for at genindkalde parterne til fornyet forhandling og dermed heller ikke at træffe bestemmelse i medfør af forligsmandsloven om udsættelse af konflikten,« siger Mette Christensen.

»Konflikten vil derfor kunne træde i kraft den 1. april 2013,« lyder det. (Den 1. april er dog 2. Påskedag, så reelt vil lockouten først begynde tirsdag den 2. april, red.).

Fredag brød forhandlingerne om de kommunalt ansatte læreres overenskomst sammen, og mandag endte det altså også med et sammenbrud i forhandlingerne mellem de statsansatte lærere og staten.

Dermed står yderligere 282.051 elever til at blive ramt af lockouten, som kan træde i kraft 2. april. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som DR er kommet i besiddelse af.

Mette Christensen kunne have valgt at udskyde konflikten med 14 dage af to omgange, hvis hun havde vurderet, at forhandlingsparterne kunne blive enige.

Finansminister Bjarne Corydon (S) kommenterer mandagens sammenbrud klokken 16.30, men allerede inden sammenbruddet erkendte Corydon, at det ikke ser godt ud i forhold til at nå frem til et forhandlingsresultat. Se hans udtalelser på Finansministeriets hjemmeside her.

»Det er svært at være optimist, og der må jeg sige som repræsentant for staten, at for os er det vigtige ikke en armlægning mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Det vigtige er målet om at få, rent ud sagt, verdens bedste uddannelsessystem. Et løft af uddannelserne, der virkelig betyder noget for det her land, også set ud over en 10-20-årig horisont, og det kræver, at vi arbejder på en fuldstændig moderne måde,« sagde Bjarne Corydon.