LO vil også lempe topskatten

Fagbevægelsen forlanger, at 400.000 lønmodtagere slipper for at betale topskat. Venstre hilser forslaget velkommen, mens DF mener, de er blevet »overhalet højre om«.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LO-fagbevægelsen går nu i aktion for at befri en stor del af deres 1,2 millioner medlemmer for topskat. I morgen skal LOs hovedbestyrelse tage stilling til et skattepolitisk udspil, som betyder, at fagbevægelsen dropper sin hidtidige modvilje mod at lempe topskatten og kræver, at 400.000 lønmodtagere slipper for at betale topskat. I alt går LO ind for at lempe skatten på arbejde med mere end 16 milliarder kroner, fremgår det af et internt notat, som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

»Rigtig mange helt almindelige lønmodtagere betaler topskat, og det har aldrig været meningen. Af den grund er fagbevægelsen nødt til at se på topskat med andre øjne i dag, end vi gjorde for få år siden,« siger LO-formand Harald Børsting.

For LO er det afgørende, at grænsen for, hvornår der betales topskat, hæves med 50.000 kroner. Ligesom fagbevægelsen ønsker en fordobling af beskæftigelsesfradraget til fordel for de lavestlønnede. Store forbund som 3F, Dansk Metal og TIB er på forhånd positivt stemt.

»Når helt almindelige håndværkere betaler topskat, omfatter topskatten for mange. Ved at hæve grænsen kan langt flere motiveres til at yde en ekstra indsats på arbejdsmarkedet,« siger formanden for Metal, Thorkild E. Jensen.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, er meldingen fra LO godt nyt for både VK og Social- demokraterne.

»Det giver både regeringen og Socialdemokraterne meget mere bevægelsesfrihed i forhandlingerne om en skattereform. Lempelser i topskatten får simpelthen et mere solidarisk præg, når LO er fortaler for det,« siger han.

For at komme regeringen i møde har LO da også droppet at finansiere de foreslåede skattelettelser med højere ejendomsskatter. Venstre og Socialdemokraterne er positivt stemt over for, at fagbevægelsen nu melder sig ind i den højspændte skattedebat. DF advarer til gengæld imod, at nu også LO går efter skattelettelser til de »rigeste«.

»Det er overraskende, at LO nu spiller ud med et forslag, hvor de går højre om os. Vi er efterhånden de eneste, der mener, at skattelettelser skal ske i bunden,« siger DFs skatteordfører, Mikkel Dencker.