LO siger ja til at flirte videre med FTF

Et enigt LO melder sig klar til at undersøge mulighederne for ægteskab med FTF. Siger FTF også ja, vil de to faglige giganter om to år være klædt på til at træffe den endelige beslutning.

LO melder sig klar til at bejle til FTF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er nok for tidligt at hyre bageren til bryllupskagen, men et opsigtsvækkende ægteskab rykkede nu alligevel et stort skridt nærmere mandag.

Det skete, da en enstemmig LO kongres sagde ja til at gå videre med at undersøge mulighederne for en fusion med FTF, fagbevægelsens anden gigant. Om få uger tager FTF stilling, og bliver det også et ja her, skal de to hovedorganisationer om et par år være klædt på til at kunne træffe en endelig beslutning om fusion.

LO og FTF har flirtet de seneste par år. De to mastodonter, der tilsammen repræsenterer halvanden million danskere, har samarbejdet tæt på en række områder. Det har både været godt og givtigt, fortalte LO-formand Harald Børsting fra talerstolen. Efter at have mistet mange medlemmer og tabt indflydelse taler meget for at samle kræfterne i én hovedorganisation, så man får mere muskelkraft, begrundede han.

»Det er et væsentligt historisk skridt, vi tager i dag for lønmodtagerne i Danmark,« sagde han og fortsatte:

»Vi kan mere sammen end hver for sig.«

Da Harald Børsting havde afleveret sin anbefaling af at tage næste skridt i retning af en mulig fusion, tog en række faglige ledere ordet. Alle var på linje med LO-formanden.

»En samlet fagbevægelse er en stærk fagbevægelse. HKs ambition er en stærk hovedorganisation, hvor lønmodtagerne står side ved side,« sagde HK-formand Kim Simonsen.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, supplerede:

»Det vil være en kæmpe fordel, hvis vi kan have stort set samtlige offentlige og private lønmodtagere i en hovedorganisation.«

Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, pegede på, at langt mere samler end skiller LO og FTF.

»Jeg tror på, at en ny fælles hovedorganisation vil gøre os ikke bare flere, men stærkere - vi er ens på langt flere stræk, end vi er uens.«

Eneste kritiske røst på talerstolen var Heidi Møller Madsen fra FOA. Hun understregede, at hun ikke er modstander af en fusion, men mindede om vigtigheden af at huske medlemmerne:

»Jeg er er ikke imod. Jeg håber bare, at man i arbejdet fremover vil huske på, at der skal være plads til arbejderen på gulvet, så de ikke bliver slugt i en akademiseret verden,« sagde Heidi Møller Madsen og præsenterede sig selv som »en arbejder på gulvet«.

Da kongressen havde stemt ja til at gå videre med processen, besteg FTF-formand Bente Sorgenfrey talerstolen.

Hun glædede sig over den store opbakning og det hidtidige samarbejde med LO. Med et glimt i øjet satte hun ord på samarbejdet med Harald Børsting:

»De seneste to år, hvor vi har arbejdet sammen, har jeg blandt andet lært meget om diplomati. Harald har flere gange bedt mig holde min kæft og tænke, før jeg taler,« sagde hun til kongressens begejstring.

Grundlaget for en ny hovedorganisation skal vurderes inden udgangen af 2017, hvorefter den videre proces skal besluttes af LOs hovedbestyrelse og FTFs forretningsudvalg.